Dít is de donkerste kleur ter wereld. Tip: het is geen zwart.

Zo speciaal dat er zelfs een monopolie voor is aangevraagd.

Vantablack is een pigment dat wordt beschouwd als de donkerste toon zwart ter wereld - en momenteel de bron van commotie in de kunstwereld.

Sir Anish Kapoor, de in Londen wonende beeldhouwer die verantwoordelijk is voor oa het ArcelorMittal Orbit sculptuur voor de Olympische Spelen van 2012, bezit nu namelijk de exclusieve rechten voor het gebruik van de kleur. Die uitspraak veroorzaakte verontwaardiging onder andere kunstenaars, die vinden dat Kapoor hiermee de monopolie heeft op een materiaal dat van iedereen zou moeten zijn.

Advertisement - Continue Reading Below

Ondanks de sexy naam, heeft de kleur een technische oorsprong. De substantie, die gemaakt is van lichtvangende carbon nanotubes, is ontwikkeld door wetenschappers van Surrey NanoSystems in 2014 voor militaire en astronautische doeleinden. Met andere woorden, Vantablack, dat 99,96% licht absorbeert, helpt satellieten vermommen en gevechtsvliegtuigen ongezien rondvliegen, en is bijna vlak met het blote oog.

More From Interieur Nieuws
20 articles
Ragamuf laat je zitten met een goed gevoel
RAGAMUF laat je zitten met een goed gevoel
Pantone brengt eerbetoon aan Prince met Love Symbol #2
Prince geëerd met eigen kleur paars
Designliefhebbers opgelet! Dit is je laatste kans voor deze expo's
Laatste kans voor deze 5 topexposities
Kate Moss ontwierp eigen behang samen met De Gournay
Dit legendarische model ontwierp haar eigen behang
Datingsite voor museumliefhebbers
Eerste datingsite voor museumliefhebbers

Voor Kapoor, wiens werk uit experimenten met reflectie en leegtes bestaat, is het diepe Vantablack een voor de hand liggende keuze. Toen hij vorig jaar aankondigde dat hij het materiaal ging gebruiken, zei Surrey NanoSystem's CTO Ben Jensen: 'We hadden nooit verwacht dat we deel uit zouden gaan maken van zoiets als dit, maar zijn ideeën zijn aanstekelijk, en mijn onderzoekswetenschappers vinden het fantastisch dat hun werk op deze manier gebruikt kan worden.'

Bron: ELLE Decor

Dit zijn Pantone's topkleuren voor herfst 2016 >9 kleurkeuzes die je zou moeten vermijden >