Dít is de donkerste kleur ter wereld. Tip: het is geen zwart.

Zo speciaal dat er zelfs een monopolie voor is aangevraagd.

Vantablack is een pigment dat wordt beschouwd als de donkerste toon zwart ter wereld - en momenteel de bron van commotie in de kunstwereld.

Sir Anish Kapoor, de in Londen wonende beeldhouwer die verantwoordelijk is voor oa het ArcelorMittal Orbit sculptuur voor de Olympische Spelen van 2012, bezit nu namelijk de exclusieve rechten voor het gebruik van de kleur. Die uitspraak veroorzaakte verontwaardiging onder andere kunstenaars, die vinden dat Kapoor hiermee de monopolie heeft op een materiaal dat van iedereen zou moeten zijn.

Advertisement - Continue Reading Below

Ondanks de sexy naam, heeft de kleur een technische oorsprong. De substantie, die gemaakt is van lichtvangende carbon nanotubes, is ontwikkeld door wetenschappers van Surrey NanoSystems in 2014 voor militaire en astronautische doeleinden. Met andere woorden, Vantablack, dat 99,96% licht absorbeert, helpt satellieten vermommen en gevechtsvliegtuigen ongezien rondvliegen, en is bijna vlak met het blote oog.

More From Interieur Nieuws
20 articles
Van rijtjeshuis naar kasteel door Funda
Na vandaag doe je dat nooit meer.
Waarom je geen 'sorry' meer gaat zeggen voor troep
Echt, we kunnen er veel van leren.
6 dingen die mensen met een schoon huis doen
Tips om beter te slapen
Wie ga jij gelukkig maken met een nieuw interieur?
Het ultieme nieuwjaarscadeau: €5000 shoptegoed

Voor Kapoor, wiens werk uit experimenten met reflectie en leegtes bestaat, is het diepe Vantablack een voor de hand liggende keuze. Toen hij vorig jaar aankondigde dat hij het materiaal ging gebruiken, zei Surrey NanoSystem's CTO Ben Jensen: 'We hadden nooit verwacht dat we deel uit zouden gaan maken van zoiets als dit, maar zijn ideeën zijn aanstekelijk, en mijn onderzoekswetenschappers vinden het fantastisch dat hun werk op deze manier gebruikt kan worden.'

Bron: ELLE Decor

Dit zijn Pantone's topkleuren voor herfst 2016 >9 kleurkeuzes die je zou moeten vermijden >