Die stapel tijdschriften de deur uit is één ding; oude foto’s, souvenirs of andere tastbare herinneringen is een ander verhaal. ‘Alles wat we bezitten is een tijdmachine’, zegt Christine Kell, opruimpro bij Gaining Space. ‘Mensen houden ervan terug te blikken op het verleden alsof toen alles beter was, maar wie zich te veel focust op wat er achter zich ligt, is niet aanwezig in het heden om nieuwe herinneringen te maken. En dat maakt je melancholisch.’ Hup, uitmesten die kast. Zo maak je emotioneel opruimen een beetje makkelijker.

1. BEGIN IN DE BADKAMER
De troep in je badkamer (zoals die stapel verwassen handdoeken die je nooit meer pakt) heeft waarschijnlijk maar weinig emotionele waarde - en dat is nu juist het punt. ‘Het maakt het opruimen van de sentimentele dingen makkelijker’, zegt Kell. ‘Mijn cliënten denken dat ze de badkamer kunnen overslaan, maar ik zeg hen het wel te doen en te ontdekken hoe het voelt. Het helpt je beseffen hoe veel je eigenlijk niet gebruikt.’

2. JE KUNT IETS WEGGOOIEN EN DE HERINNERING HOUDEN
Veel mensen houden vast aan spullen die familie aan hen gegeven heeft, zelfs wanneer ze er geen ruimte of behoefte aan hebben. ‘Stel jezelf de vraag of je familie zou willen dat deze spullen jou in de weg zitten’, zegt Kell. ‘Als je het niet gebruikt, is het simpelweg troep. Je kunt je familie herinneren en van ze houden zonder hun spullen voor altijd te blijven bewaren - en dat werkt twee kanten op.’ Beloofd.

3. GEEF HET ITEM EEN WAARDIG AFSCHEID
‘Ik heb ooit mijn galajurk voor de laatste keer aangetrokken, er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Facebook’, zegt Kell. ‘Mensen lachten erom en lieten comments achter, en dat maakte het voor mij makkelijker om de jurk weg te doen - omdat het eigenlijk alleen gaat om je vriendschappen en het delen van herinneringen.’

4. ALLES WAT JE HEBT MOET JE GOED LATEN VOELEN
De lijfspreuk van opruimgoeroe Kon Mari hangt hier op de redactie aan de muur: ‘Does it spark joy?’.  Het lijkt logisch, maar het is best moeilijk als het aankomt op sentimentele items. ‘Ik had een klant die haar moeders dagboek bewaarde, en wanneer ze boos of verdrietig was, keek ze naar de data om te kijken of die dagen belangrijk voor haar moeder waren’, zegt Kell. ‘Soms opende ze de doos en huilde ze. Ik zei haar dat het niet de bedoeling is dat je spullen en je huis je zo laten voelen. Uiteindelijk was ze in staat de dagboeken weg te doen.’

5. JE KUNT DE BELANGRIJKSTE DINGEN HOUDEN ALS JE DE REST WEGGOOIT
In plaats van roekeloos verzamelen van spullen in dozen, kun je beter een aantal items laten zien uit die collectie om je sentimentele kant te pleasen. Kell had een klant die kunst maakte van zijn postzegelcollectie en een andere die kralen van haar trouwjurk haalde die ze vervolgens op andere jurken naaide. ‘Dit zijn nu levendige dingen, geen dode energie’, zegt ze.

6. ERKEN WAT BELANGRIJK IS EN WAT NIET
Je kunt denken dat je waarde hecht aan die verjaardagskaart van je oma, maar denk daar nog maar eens over na. Is het een handgemaakte creatie met liefde erin? Of is het een algemeen koopje met haar naam ergens onder gekrabbeld? Als het dat laatste is, zal de vrijheid van het weggooien ervan je meer brengen dan (het gebrek aan) geluk bij het bewaren ervan. ‘Denk aan een heel rolletje foto’s’, zegt Kell. ‘De meeste wazig, of je staat er lelijk op, dus je vindt het niet erg als je ze kwijt zou zijn. Bewaar liever de paar foto’s die wél bijdragen aan een herinnering, en doe de rest weg.’ Gebruik die zelfde tactiek als wanneer je babykleren of kinderspeelgoed weggooit.

7. JE HERINNERINGEN DIGITAAL MAKEN KAN DE PIJN VERZACHTEN
Het is volkomen normaal dat je je scriptie (gooi alleen die aantekeningen maar weg) of oude liefdesbrieven (zo lang ze je huidige relatie niet dwarsbomen) niet los kunt laten. Maar dankzij de magie van scanners, hoeven ze je volledige kelder niet meer in beslag te nemen. Bewaar de dingen die je écht niet kunt laten gaan op je harde schijf of een opslagbox als Dropbox.

8. MAAK DIT JE NIEUWE MANTRA
Herinner je jezelf eraan dat je je herinneringen en schatten niet opzij zet - je creëert slechts meer ademruimte in je huidige leven, verlost jezelf van extra gewicht en beseft je dat wat het belangrijkst is, is wat er nu gebeurt - niet wat er in een doos op zolder zit.

Bron: Good Housekeeping

25 simpele tips voor de grote voorjaarsschoonmaak >
In 6 kleine stappen van studentenhuis naar grotemensenhuis >