Dit is officieel de lelijkste kleur ter wereld

Hij wordt lovend omschreven als 'dood'.

Meer van Interieur Nieuws
20 articles
Van rijtjeshuis naar kasteel door Funda
Na vandaag doe je dat nooit meer.
Waarom je geen 'sorry' meer gaat zeggen voor troep
Echt, we kunnen er veel van leren.
6 dingen die mensen met een schoon huis doen

Kleuren kunnen een hoop verschillende associaties oproepen, maar er is blijkbaar één specifieke kleur die de kracht heeft 'minimaal aantrekkelijk' te zijn en 'maximaal schade aan te richten'. Yup; onderzoekers onderzochten 's werelds lelijkste kleur, die lovend omschreven wordt als 'vies' en zelfs 'dood', om er maar een paar te noemen.

Pantone 448 C, ook wel bekend als opaque couché, heeft misschien een slechte reputatie, maar deze rioolwater-getinte kleur heeft eigenlijk een belangrijke missie. Uit de hele regenboog kozen experts de groen-bruine tint om mensen te ontmoedigen om te roken. En één blik op de kleur (die je hieronder vindt) overtuigt je wel van zijn vermogen om gewoontes te doorbreken.

Advertisement - Continue Reading Below

Vies, niet? In 2012 huurde de Australische overheid onderzoeksbedrijf GfK in om het nieuwe design voor alle tabaksproducten te lanceren. Maar in plaats van het doel dat ze normaal hadden, moesten ze het tegenovergestelde bereiken: elk pakje moest zo onaantrekkelijk mogelijk worden.

More From Interieur Nieuws
20 articles
Van rijtjeshuis naar kasteel door Funda
Na vandaag doe je dat nooit meer.
Waarom je geen 'sorry' meer gaat zeggen voor troep
Echt, we kunnen er veel van leren.
6 dingen die mensen met een schoon huis doen
Tips om beter te slapen
Wie ga jij gelukkig maken met een nieuw interieur?
Het ultieme nieuwjaarscadeau: €5000 shoptegoed

Het kostte drie maanden, zeven onderzoeken en meer dan duizend regelmatige rokers, maar de onderzoekers ontdekten uiteindelijk de meest weerzinwekkende kleur om te printen naast de grafische gezondheidswaarschuwingen. Ook in de race? Lime, wit, beige, donkergrijs en mosterd. Donkerbruin werd nét tweede, maar daarbij bleken de rijke (en chocolade-achtige) ondertonen te smakelijk – hetzelfde gold voor de associaties bij olijfgroen.

Na het vinden van een grote winnaar (of verliezer, in dit geval), kondigde de overheid de kleur wel eerst aan als olijfgroen. Maar na een dringende brief van de Australian Olive Association, veranderden ze de bijnaam naar 'drab dark brown' ofwel, saai donkerbruin.

Dankzij Australië en de kleurrijke doorbraak van GfK nemen ook andere overheden de kleur over. In Ierland, Groot-Brittannië en Frankrijk ging de plain packaging-wet onlangs ook van kracht, waarbij de pakjes dezelfde kleur kregen. Misschien dat opaque couché nog een betere reputatie krijgt door alle levens die het hopelijk redt.

Van deze kleur in je slaapkamer slaap je beter >

Bron: House Beautiful