Dit is officieel de lelijkste kleur ter wereld

Hij wordt lovend omschreven als ‘dood’.

Meer van Interieur Nieuws
20 articles
IKEA komt met een kleurrijke retrocollectie
Dit is de betekenis van bekende stadsnamen
Dit is het verschil tussen antiek en vintage

Kleuren kunnen een hoop verschillende associaties oproepen, maar er is blijkbaar één specifieke kleur die de kracht heeft ‘minimaal aantrekkelijk’ te zijn en ‘maximaal schade aan te richten’. Yup - onderzoekers onderzochten ’s werelds lelijkste kleur, die lovend omschreven wordt als ‘vies’ en zelfs ‘dood’, om er maar een paar te noemen.

Pantone 448 C, ook wel bekend als opaque couché, heeft misschien een slechte reputatie, maar deze rioolwater-getinte kleur heeft eigenlijk een belangrijke missie. Uit de hele regenboog kozen experts de groen-bruine tint om mensen te ontmoedigen om te roken. En één blik op de kleur (die je hieronder vindt) overtuigt je wel van zijn vermogen om gewoontes te doorbreken. 

Advertisement - Continue Reading Below

Vies, niet? In 2012 huurde de Australische overheid onderzoeksbedrijf GfK in om het nieuwe design voor alle tabaksproducten te lanceren. Maar in plaats van het doel dat ze normaal hadden, moesten ze het tegenovergestelde bereiken: elk pakje moest zo onaantrekkelijk mogelijk worden. 

Het kostte drie maanden, zeven onderzoeken en meer dan duizend regelmatige rokers, maar de onderzoekers ontdekten uiteindelijk de meest weerzinwekkende kleur om te printen naast de grafische gezondheidswaarschuwingen. Ook in de race? Lime, wit, beige, donkergrijs en mosterd. Donkerbruin werd nét tweede, maar daarbij bleken de rijke (en chocolade-achtige) ondertonen te smakelijk - hetzelfde gold voor de associaties bij olijfgroen.

More From Interieur Nieuws
20 articles
IKEA komt met een kleurrijke retrocollectie
Dit is de betekenis van bekende stadsnamen
Dit is het verschil tussen antiek en vintage
14 vergeten dingen die heel veel geld waard zijn
Designtalent opgelet! Meld je aan voor DDW

Fotografie: Getty

Na het vinden van een grote winnaar (of verliezer, in dit geval), kondigde de overheid de kleur wel eerst aan als olijfgroen. Maar na een dringende brief van de Australian Olive Association, veranderden ze de bijnaam naar ‘drab dark brown’ ofwel, saai donkerbruin.

Dankzij Australië en de kleurrijke doorbraak van GfK nemen ook andere overheden de kleur over. In Ierland, Groot-Brittanië en Frankrijk werd de plain packaging-wet onlangs ook van kracht, waarbij de pakjes dezelfde kleur kregen. Misschien dat opaque couché nog een betere reputatie krijgt door alle levens die het hopelijk redt. 

Bron: House Beautiful

 

Van deze kleur in je slaapkamer slaap je beter >
Dit zijn Pantone's topkleuren voor herfst 2016