Een scheikundige heeft per ongeluk een nieuwe kleur ontdekt

En hij is prachtig.

Ok, stiekem bestaat-ie al even, maar de kleur die in 2009 per ongeluk ontdekt werd tijdens een experiment van Oregon State University is vanaf nu commercieel verkrijgbaar. YInMn is helderder dan alle kleuren blauw die ooit gezien hebt en vervaagt zelfs na contact met olie en water niet.

Advertisement - Continue Reading Below

Fotografie: Oregon State University

Het bijzondere aan de tint is dat blauw sinds de ontdekking door de Egyptenaren bekend stond als een kleur vol giftige stoffen. YInMn is daarentegen veilig, duurzaam en makkelijk te produceren: het ontstond per ongeluk toen scheikundige Mas Subramanian zwart mangaanoxide en andere chemicaliën verhitte tot 2000 graden Fahrenheit. De kleur werd vernoemd naar een aantal van de bestanddelen: yttrium, indium en mangaanoxide.

More From Interieur Nieuws
20 articles
Geef je IKEA interieur een fluwelen make-over
Bij Sissy-Boy koop je alles voor je kerst
Elle NL + Sissy-Boy
Waarom je vroeg moet beginnen met kerstdecoratie
Dit raam kun je uitklappen tot balkon
tips voor het organiseren van een kerstdiner

YInMn belooft niet alleen moois voor op de muren (later dit jaar zal het op de markt gebracht worden als verf en is een duurzaam alternatief voor ultramarine in schilderijen), maar kan ook helpen bij het besparen van energie. De diepe kleur reflecteert namelijk infraroodlicht, wat bij aanbrengen op een dak mee zou kunnen helpen bij het verkoelen van een huis.

Bron: Artnet

 

Zo kies je de perfecte kleur voor in jouw huis - op z’n Feng Shui’s >
Zo gebruik je kleur om een kamer groter te laten lijken >

 

Save

 

Save