Zo vaak zou je je beddengoed eigenlijk moeten wassen

Van lakens tot dekens en zelfs je matras.

De één wast z’n bed eens in de twee weken, de ander heeft na een week liever al een fris schoon bed. Maar hoe schoon is dat bed eigenlijk als je alleen je lakens wast? Kijk je bijvoorbeeld ooit wel eens naar je matras? Het antwoord voor eens en voor altijd: zo vaak moet je je beddengoed wassen voor een echt schoon bed - van lakens tot matras en alles daar tussenin.

LAKENS
Ideaal? Eens per week. Maar als je ervoor zorgt dat je schoon en alleen je bed induikt mag je het wassen van je lakens best uitrekken naar eens in de twee weken.

Advertisement - Continue Reading Below

KUSSENSLOPEN
Je kussenslopen daarentegen zijn maar bestand tegen maximaal één week aan bedsessies. Heb je een slechte huid, dan kun je ze zelfs beter eens in de twee tot drie dagen wassen.

DEKENS
Nee, die enorme donzen deken hoeft niet wekelijks in de was. Wel is het lekker om ‘m om de vier tot zes maanden een rondje mee te laten draaien in je (enorme) wasmachine of er even mee langs de stomerij te gaan.

More From Interieur Inspiratie
20 articles
Pantone-kleuren vastgelegd over de hele wereld
Van een schoon huis naar een gezond huis
(P)inspiratie: 20x een upgrade voor je balkon
Je eetkamer stylen met ELLE Decoration en IKEA
Elle NL + IKEA
De 10 favoriete Instagram-accounts van de redactie

KUSSENS
Iets vaker mag je dat doen met je kussens, die het schoonst blijven als je ze eens in de drie tot zes maanden in de wasmachine stopt. Want, al vergeet je het liever, je kunt er toch beter bewust van zijn dat onder je schone kussensloop een kussen zit dat je - sorry - zweet vasthoudt.

MATRAS
Betrapt. Jouw matras is vast nog niet zo vaak schoongemaakt sinds de aanschaf ervan. Helaas hebben we daar ook wat vieze feitjes voor: het is een clubhuis voor allergenen, zweet en stof. Geen overbodige luxe dus om hem eens in het halfjaar te voorzien van een laag baksoda die je er vervolgens afzuigt met de stofzuiger.

 

Geen zin in wassen? Deze bacterievrije lakens houden zichzelf schoon >
5 plekken in de keuken die je regelmatig zou moeten schoonmaken >