De façade van dit pand in New York is net een skelet

Dol op Gaudí? Dan moet je deze zien.

Meer van Interieur Architectuur
20 articles
Dit huis is maar twee meter breed
Wat? Hier staat een kopie van de Eiffeltoren
Wow! Dit wordt de gaafste concerthal ter wereld

De wijk SoHo in New York staat bekend om zijn woonblokken met gietijzeren façades - al lijken ze soms net van steen. Het goedkope materiaal bood in de tweede helft van de negentiende eeuw de mogelijkheid om sterke gebouwen te maken met veel ramen en gevels die voor weinig geld rijk versierd konden worden. De wijk is één van de weinige plekken in Amerika waar de gietijzeren gebouwen nog overeind staan - velen werden afgebroken na 1900.

Advertisement - Continue Reading Below

DDG besloot de geschiedenis te laten herleven met hun laatste project in Tribeca, dat op steenworp afstand van SoHo ligt. Architect Peter Guthrie ontwierp voor XOCO 325, dat in een oude chocoladefabriek huist, geen gietijzeren gevel, maar een van moderner gegoten aluminium. Hij besloot de ramen bijna een meter achter de gevel te plaatsen, waardoor het skelet van het gebouw extra duidelijk werd en het een hedendaagse versie zou kunnen zijn van Gaudi's lugubere, maar prachtige architectuur die we voornamelijk kennen uit Barcelona.

More From Interieur Architectuur
20 articles
Dit huis is maar twee meter breed
Wat? Hier staat een kopie van de Eiffeltoren
Wow! Dit wordt de gaafste concerthal ter wereld
Dit-charmante-huis-van-8-m2-!-was-ooit-een-washok
Van washok naar huis: bekijk deze 8m2 tellende won
En dit is de gelukkige stad.
Nederland krijgt een groene woontoren

De gevel bestaat uit 352 individueel gegoten delen, die pas op locatie in elkaar gezet zijn. Niet alleen het skelet is een knipoog naar de organische wereld in de betonnen jungle van New York. In het gebouw zijn verticale tuinen aangelegd en pand is onder meer afgewerkt met een voordeur met houtsnijwerk en natuursteen in de appartementen.

XOCO 325 | Fotografie: Bruce Damonte & Robert Granoff