Over smaak valt niet te twisten. Maar na smaak komt gevoel voor stijl, en dáár kunnen sommige wel een lesje in krijgen. Schaam je niet, ook wij hebben deze fouten ooit gemaakt. Laat ons je helpen deze tien interieurblunders snel weg te werken:

1. Hoeveelheid kussens op de bank

Niets ergers dan één zielig kussentje op de bank, stijf in een hoekje geprepareerd. Dat je er zelf maar één nodig hebt is prima, maar erg uitnodigend staat het niet. Gebruik er meerdere. Niet alleen leuker voor het oog, het ligt ook een stuk knusser.

2. Meubels gebruiken omdat je ze 'al hebt' of 'hebt gekregen'

We snappen dat je studentenkamer niet ingericht is met luxueuze kopstukken. Dit betekent echter niet dat je deze items mee moet nemen wanneer je een eigen huis koopt/huurt. Hetzelfde geldt voor items die je van je ouders krijgt (die daar zelf waarschijnlijk vanaf wilde). Mooi zijn ze vrijwel nooit, dus bespaar jezelf een retourtje naar je ouders en ga in die tijd op zoek naar persoonlijke favorieten.

3. Over-decoratie

Don't be a hoarder. Te veel kleine prulletjes neerzetten die maar één gezamenlijke functie hebben: stof vangen. Dit geeft een slordig effect. Mits je Jonathan Adler bent, zo niet: gooi. Het. Weg. Een kamer kan lege plekken bevatten, zonder leeg te lijken.

4. Geen risico durven nemen

Alles proberen te matchen: stop ermee. Durf risico's te nemen. De leukste interieurs zijn opgebouwd uit verkeerd neergezette meubels en accessoires die een perfect geheel vormen. Door bijvoorbeeld bruine meubels met beige accessoires te matchen maak je niet bepaald een gewaagde beslissing. Hierdoor zal je huis niet veel anders zijn dan die van de buurvrouw. Laat die Nederlandse preutsheid los en live a little! Een gele muur is zo weer wit. Of roze.

5. Rondslingerende kabels

We snappen dat die nieuwe LED-televisie kabels nodig heeft om te functioneren, maar we zien ze liever niet. Laat kabels geen afbreuk doen aan je interieur. Probeer ze weg te werken in plaats van er over te struikelen.

6. Nep planten

Het hele idee van een plant in huis nemen: ergens voor zorgen zonder dat het een drama is als het mislukt. Dan koop je namelijk gewoon een nieuwe. Afijn, bij een plastic plant mis je dit gedeelte. Naast dat het een slap aftreksel is, zorgen ze ook niet voor extra zuurstof. Dumpen die handel.

7. Alle meubels tegen de muur zetten

Niet, niet, NIET doen. Door alle meubelstukken tegen de muur te zetten voelt je huis meer als een wachtkamer dan een woonkamer. Dit geldt overigens ook wanneer je twee banken tegenover elkaar zet. Geef meubels de ruimte waar ze recht op hebben. Wees creatief: zet ze in het midden van je kamer om een gezellige hoek te creëren.

8. Namaak producten

Het verschil tussen een nep- en een echt leren bank is te zien, net zoals een houten tafel of een van fineer (nep planten hebben we al verbannen). Natuurlijk hoeft niet heel je interieur een duur prijskaartje te hebben: maar investeer wél in goede key items. Deze gaan eeuwen mee en hebben een eigen karakter. Budgetvriendelijke oplossing: struin eens over een vintage markt of ga schatzoeken op Marktplaats.

9. Hoe de boeken zijn gestapeld

Boeken die horizontaal opgestapeld zijn geven het gevoel nooit gelezen te worden. Boeken die verticaal staan worden daarentegen sneller gepakt. Dus zet je boekencollectie verticaal in de kast, dan lijk je een stuk slimmer.

10. Het Pinterest-interieur

Als er íemand verslaafd is aan Pinterest, dan zijn wij het wel. Dit betekent echter niet dat je het letterlijk moet namaken. Zie het als een kappersbezoek. Wanneer je naar de kapper gaat met een foto en zegt: 'Ik wil het zo!', wordt het juist nóóit zoals het origineel. Bespaar jezelf een teleurstelling. Gebruik het als inspiratie, maar geef een persoonlijke touch aan je interieur. Er gaat niks boven neerploffen in je eigen huis.

Pinterest-fails leveren trouwens wel dít hilarische beeldmateriaal op >