Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: er bestaan geen kamerplanten. Er bestaan enkel planten die er tegen opgewassen zijn om onder een dak te leven. Ze worden binnenshuis namelijk beroofd van hun meest cruciale benodigdheden: zonlicht, frisse lucht en een regenbui. En om deze planten in een vreemde omgeving te laten overleven, heb je groene vingers nodig en een hele hoop plantenkennis. Of toch niet? Hier helpen we je de perfecte plant kiezen die zelfs jíj niet kapot krijgt.

Stap 1: bepaal eerst van welke kant het licht binnen valt.

Raam op het zuiden: yes! hier krijgt de plant het meeste licht en heb je dus de grootste keuze in plantensoorten. De planten kunnen relatief ver van het raam geplaatst worden en nog steeds genoeg licht krijgen. Jouw ideale planten: (Dwerg)Banaan, Vrouwentong, Honderdjarige Aloë, Potloodplant, Lidcactus, Olijfboom.

Raam op het oosten/westen: Hier krijgt de plant vooral 's morgens vroeg, of laat in de middag veel licht. Kies hier een plant die een modaal aantal licht uren nodig heeft. Zet hem wel of niet dicht bij het raam, afhankelijk van hoeveel direct zonlicht hij mag ontvangen. Jouw planten: Boomvaren, Chinese Geldboom, Graslelie, Epipremnum, Olifantsoor (giftig), Tabaksbladplant.

Raam op het noorden: Deze planten krijgen het minste zonlicht. Kies voor een plant die niet veel licht nodig heeft en zet hem dicht bij het raam of investeer in goed kunstlicht.Jouw planten: Drakenbloemblad, Aglaonema, Anthurium, dwergdadelpalm, Rubberbladplant, Philodendron.

pinterestView full post on Pinterest

Stap 2: hoeveel tijd ga je steken in de verzorging van de plant?

Weinig verzorging: Deze planten hebben weinig tot geen verzorging nodig. Geef ze wat liefde en ze zijn blij. Jouw planten:Vingerplant, Zebracactus, Vetplant, (Dwerg)Banaan, Bladbegonia, Blauwe Kaars Cactus, Drakenbloemblad.

Veel verzorging: Deze planten moeten vaak verneveld worden, gestekt of verpot. Zie dit niet direct als een no-go, want deze pareltjes zijn het meer dan waard. Jouw planten: Tiengebodenplant, Sierasperge, Pauwenplant, Philondendron, Livistona, Bamboepalm.

Stap 3: Hoeveel wil ik er aan uitgeven?

Veel kleinere planten kennen een grotere broer: Als logische vuistregel kun je aanhouden: hoe groter de plant, hoe duurder 'ie is. Zo kun je dus al een kleinere palm in huis hebben vanaf € 15. Voor een groot exemplaar met dikke stam betaal je al snel € 250. Er zijn ook planten die je klein kunt kopen en die snel uitschieten. Zo heb je binnen mum van tijd een goedkope, grote plant te pakken. Jouw plant: Vingerplant, Vioolbladplant, Fluweelplant.

Budgetplanten: Deze planten zijn vaak wat kleiner en te koop bij grote (bouw)markten. Perfect voor het inrichten van een groen interieur bij een kleiner budget. Jouw plant: kleinere Palmsoorten, Dracaena, Vrouwentongen, Watercacao, hangplanten als: Japhrolepis en kleine potplanten als: Agave.

Dure/exclusieve planten: Deze planten zijn vaak te koop bij speciaalzaken. De kwaliteit is goed en je komt ze niet in elk interieur tegen. Jouw planten: Hetropanax, Bonsai, Araucaria, Ficus, Bambusa (bamboe), grote palmen, -varens, -cactussen.

Stap 4: handige verzorgingstips

Eenmaal gevonden wil je jouw lievelingsplant mooi houden. Zoek altijd specifieke informatie per plant op als het aankomt op verzorging, maar deze algemene tips zullen helpen:

- Kies een juiste pot: niet te klein (dan knel je de plant) maar ook niet te groot.

- Wanneer je een plant gaat verpotten, gebruik dan kwalitatief goede potgrond. Dit is essentieel.

- Als je de bladeren schoon wilt maken, gebruik dan een mengsel van water en melk (50/50). Sommige planten mogen niet schoongemaakt worden, check dit even.

- Zet planten niet te dicht bij de airconditioning of verwarming, hier kunnen ze vaak niet tegen.

- Geef je planten weloverwogen water: niet te weinig (uitdrogen), maar ook niet te veel (rotten). Zonlicht en water heeft met elkaar te maken, geef ze in de zomer dus meer water.

- In potgrond zit voeding voor een aantal maanden. Probeer in de groeiperiode van jouw plant (voorjaar) wat extra voeding toe te voegen bij het water.

Meer lezen over het verzorgen van planten? Hier lees je meer over het Plantenhandboek van schrijver Jelmer de Boer.

Op de hoogte blijven? Volg ELLE Decoration NL dan op Facebook en Instagram!