Als ik fantaseerde over een droomkeuken was een kookeiland daar altijd onderdeel van. Deze visie is waarschijnlijk rechtstreeks gekoppeld aan het feit dat twee van de drie huizen waarin ik woonde niet eens over een keukenblad beschikten. Of misschien door alle home make-overprogramma's waar ik vroeger een abonnement op had. Ondertussen ben ik trouwens opgegroeid in een standaard jarentachtighuis met U-vorm keuken.

Een kookeiland staat voor de luxe van genoeg ruimte hebben voor koken, bakken en entertainen. Dit droombeeld gaf de illusie dat ook ík, ooit genoeg ruimte zou hebben voor het opbergen van mijn specifieke pannencollectie. Ik zag mezelf genieten van een glas wijn terwijl ik de pastamachine – die ik ooit in een optimistische bui aangeschaft had – daadwerkelijk gebruikte.

Deze keuken zou ons leven gaan veranderen. Misschien zouden we stoppen met leven als kinderen en volwassen worden. Geen pizza-avonden meer. Groenten worden opgegeten (niet alleen de snoepworteltjes). Dit kookeiland moest ons magisch veranderen in de best mogelijke versie van onszelf.

Countertop, Cabinetry, Green, Room, Kitchen, Furniture, Property, Interior design, Yellow, Home, pinterest

Met deze torenhoge ambities was het onvermijdelijk dat de realiteit als een kaartenhuis in elkaar zakte (evenals de pannencollectie). Toen we naar ons nieuwe appartement verhuisden waren we ontzettend blij om te zien dat het kookeiland deel uitmaakte van ons openkeukenconcept. Het design is zoals de bovenstaande foto: geen wasbak maar héél veel keukenblad. Helaas duurde het maar een paar weken voordat we beseften dat een kookeiland meer leed dan liefde met zich meebrengt. In ons huishouden althans.

1. Het was de plek die onze kat al snel 'thuis' gingen noemen

In de voortdurende bendeoorlog tussen ons en onze (geliefde) kat was de keuken het epicentrum van de strijd. Je kunt haar niet van alle keukenbladen afhouden én het kookeiland. Daarnaast was het beklimmen van het kookeiland ondertussen haar grootste doel in het leven geworden. Als ze een pinterestboard zou hebben, zou dat enkel bestaan uit kookeilanden en inspirerende quotes over het beklimmen van het hoogste kookeiland ter wereld. We konden haar niet tegenhouden, de rol van Simba in The Lion King had ze al opgeëist.

2. Het eiland is een magneet voor rommel

Het ene moment is het leeg, het andere moment is het bedolven onder troep en boodschappen. Dit is het nadeel van extra ruimte: ons instinct om die op te vullen met rommel.

3. Zelfs als we het schoon hielden

Dit is mijn permanente probleem met open keukens: alles is een focus point. Wanneer het eiland schoon is staat er altijd nog een messenblok, snijplank of broodrooster. Dit laat het direct rommelig aanvoelen. Dit brengt me op het volgende punt...

4. Apparaten zien er ongemakkelijk uit

Omdat ons keukenblok vol staat met de oven en wastafel, was er geen plek meer voor day-to-day gebruiksvoorwerpen: deze kwamen op het kookeiland terecht. De meeste producten zijn ontworpen met het idee dat je alleen de voorkant ziet. Op een kookeiland zie je altijd een lelijke achterkant.

5. Conversaties zijn niet mogelijk

Opnieuw, een probleem dat meer te maken heeft met de open keuken (die hand in hand gaat met het kookeiland). Wanneer er mensen over de vloer zijn en ik hapjes aan het maken ben, stopt ieder gesprek om mij stap voor stap te volgen. Het lijkt alsof ik in een kookprogramma debuteer en iedereen benieuwd is naar mijn volgende recept. Het is een conversatie-stopper.

6. Zie je ooit iemand aan een kookeiland zitten? Nee. Precies.

Je kan er zoveel stoelen aanschuiven als je wilt: een kookeiland is wel de laatste plek waar je gasten gaan zitten. Barkrukken zijn niet gemaakt voor comfort (behalve als je aan een bar zit en genoeg cocktails achter de kiezen hebt, waardoor je de doffe pijn van de harde ondergrond niet meer voelt).

Ondanks deze punten is het natuurlijk niet onmogelijk om een prachtig exemplaar te vinden. Ik houd nog steeds hoop dat een goed ontworpen keuken inclusief kookeiland voor me weggelegd is. Op dit moment alleen niet. Tenzij je mijn kat bent.

12 interieurtrends die eigenlijk een 'pain in the ass' zijn >

Van: House Beautiful US