5 regels bij het uitkiezen van de perfecte verfkleur

Want wist je dat wit niet altijd even goed uitpakt?

1. Laat je adviseren

Niet door ons, niet door het internet, maar door een professional. Ga de deur uit voor persoonlijk advies in een verfwinkel, of nog beter: laat iemand bij je thuis komen. Maar ook een verfmerk kan je al een heel eind op weg brengen met kant-en-klare kleurenpaletten – door af te strepen en de keuze te beperken ben je al een eind op weg.

2. Neem de tijd

Overhaaste beslissingen zijn nooit goed, en we kunnen ons zo voorstellen dat je na het verven van een kamer of heel huis niet écht zin meer hebt om de boel over te doen. Geef je zelf dus geen ultimatum wanneer het af moet zijn en neem de tijd voor je beslissing. Houd ook letterlijk rekening met de tijd: dezelfde kleur bij dag of nacht, is een verschil van dag en nacht.

Advertisement - Continue Reading Below

3. Geloof niet altijd in wit

Ja, wit maakt een kamer lichter en groter – míts er genoeg natuurlijk licht binnenkomt. Ook een te kleine kamer wordt vaak levenloos door een witte laag verf. Het zal je verrassen hoe veel gezelliger en warmer een donkere kleur kan uitpakken in een kleine ruimte en hoe veel beter een zandkleurige tint het doet bij weinig licht.

4. Let ook op afwerking

De afwerking van je verf kan de kleur maken of kraken. Elke afwerking heeft namelijk een ander effect. Zo is een hoogglans verf een goede keuze voor in een ruimte die snel vuil wordt – een kinderkamer, de keuken, et cetera – gezien je de muur daarmee makkelijk schoonmaakt. Halfglans is de beste optie als je de muur schoon wilt houden, maar een zachte satijnachtige glans verkiest boven een glimmende afwerking. En heb je een muur met oneffenheden, dan kun je het beste gaan voor een matte afwerking.

More From Interieur Inspiratie
20 articles
Het perfecte herfst boeket met gekleurde bladeren
Dit zijn de 6 retro woonkleuren van dit najaar
De top 10 nieuwe reisbestemmingen van 2018
De comeback van het rotan meubilair
Zo combineer je neonlicht in je interieur

5. Kies je verfkleur als laatste

Wie in een nieuw huis trekt, zal hoogstwaarschijnlijk beginnen met het verven van de muren. Dat is in praktische zin handig omdat er geen meubilair voor bedekt of verplaats hoeft te worden, maar kan een negatief effect hebben op het eindresultaat. Het beperkt je keuzes en kan de sfeer in huis drastisch veranderen. Kijk dus eerst goed naar de ruimte, laat je beïnvloeden door de vorm, de lichtval en je keuzes in meubilair en accessoires voordat je je definitieve kleurkeuze maakt.

Zo vind je de perfecte verfkleur aan de hand van kunst >

Of laat het kiezen van een kleur aan de sterren over >