Kijk mee achter de schermen bij Scholten & Baijings

Een van de succesvolste designduo's van Nederlandse bodem.

Meer van Interieur Inspiratie
20 articles
Het perfecte herfst boeket met gekleurde bladeren
Dit zijn de 6 retro woonkleuren van dit najaar
De top 10 nieuwe reisbestemmingen van 2018

De Nederlandse ontwerpers Stefan Scholten en Carole Baijings vormen al sinds 2000 het succesvolle designduo Scholten & Baijings, waarbij ze zich richten op het ontwerpen van interieurproducten. Het duo staat bekend om de minimalistische, verfijnde stijl en het herkenbare kleurgebruik en gebruik van gridpatronen. Heel bijzonder: ze werken op de ateliermanier, waarbij alle kleuren en materialen helemaal zelf worden gemaakt.

Advertisement - Continue Reading Below

Westwing.nl ging op bezoek en geeft ons een kijkje achter de schermen:

More From Interieur Inspiratie
20 articles
Het perfecte herfst boeket met gekleurde bladeren
Dit zijn de 6 retro woonkleuren van dit najaar
De top 10 nieuwe reisbestemmingen van 2018
De comeback van het rotan meubilair
Zo combineer je neonlicht in je interieur

Het ontwerpproces

Het hele ontwerpproces begint altijd met een schets of een tekening, die uitvoerig wordt besproken en aangepast wordt waar nodig. Samen met een team van twaalf anderen gaan ze daarna aan de slag met de kleuren, materialen en modellen. 'We werken op de ateliermanier van werken, waarbij we onze eigen materialen en onze eigen kleuren maken. Zo proberen we tot nieuwe vormen en ideeën te komen,' vertelt Stefan Scholten. Er wordt vooral gewerkt met porselein, hout en textiel, waarbij het produceren van kleur – per materiaal – erg kan verschillen. Kleuren op porselein doen het bijvoorbeeld heel anders dan op hout of textiel. 'Kleur is het allerbelangrijkst in onze ontwerpen. In lagen en transparantie. We denken in kleur.'

De kleuren, materialen en modellen presenteren ze hierna aan de klant, waarna de fabrikant het overneemt. De fabrikant maakt vervolgens het eerste model of prototype dat goedgekeurd moet worden. 'Het is een heel lang proces waarin we helemaal mee kunnen kijken hoe wij het willen. En juist dat maakt het proces zo interessant.' Het gaat verder dan alleen een ontwerp aanleveren. Bij Scholten & Baijings doen ze van het begin tot eind mee.

Inspiratie

Het duo haalt inspiratie uit de alledaagse dingen zoals een museumbezoek of een blokje om, of bijvoorbeeld uit een reis; waarbij ze hun inspiratie halen uit de gebruiken in verschillende culturen. 'Voor kleurinspiratie kijken we veel naar de natuur, want hoe fel de kleuren daar ook zijn, ze blijven er natuurlijk uit zien. Die balans proberen we ook te vinden in ons werk,' vertelt Carole Baijings.

#gelderlandfurniture #palazzo #masterly #thedutchinmilano #salone2017

A post shared by Scholten & Baijings (@scholtenbaijings) on

Scholten & Baijings ontwierp onder andere al voor Hay en Ikea.

Deze 6 designexpo's wil je absoluut niet missen >