IKEA komt met een kleurrijke retrocollectie

Een knallende samenwerking met het Zweedse designcollectief 10-gruppen.

Meer van Interieur Nieuws
20 articles
Dit is 'm: het beste IKEA-product aller tijden
Deze man fotografeerde verlaten plekken in Europa
Deze maanlamp is alles wat je nodig hebt

IKEA komt met een nieuwe gelimiteerde collectie en neemt ons mee terug naar de seventies. Samen met het Zweedse designcollectief 10-gruppen heeft IKEA haar vertrouwde producten nieuw leven ingeblazen met behulp van de gewaagde prints waarmee het designcollectief zo'n veertig jaar geleden de wereld al veroverde. De gelimiteerde AVSIKTLIG collectie is vanaf mei verkrijgbaar.

IKEA x 10-gruppen

Samen met drie jonge ontwerpers van IKEA gingen de designers van 10-gruppen aan de slag. Drie oorspronkelijke 10-gruppen prints zijn in een nieuw, fris jasje gestoken, waar nog elf eigentijdse designs aan zijn toegevoegd.

De poster met patronen voor de limited AVSIKTLIG collectie
Advertisement - Continue Reading Below

Kleuren en patronen

Verwacht veel geometrische patronen, een explosie aan kleur en het gebruik van strepen en stippen - allen kenmerkend voor de kunstwerken van 10-gruppen. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke Kubaprint van Inez Svensson uit de allereerste collectie van het designcollectief. Of het Djungelpatroon van Carl Johan De Geer, dat veertig jaar geleden als te gewaagd werd bestempeld, maar nu toch een mega comeback maakt door het werk van Hanna Dalrot, ontwerper van IKEA.

More From Interieur Nieuws
20 articles
Dit is 'm: het beste IKEA-product aller tijden
Deze man fotografeerde verlaten plekken in Europa
Deze maanlamp is alles wat je nodig hebt
Van rijtjeshuis naar kasteel door Funda
Na vandaag doe je dat nooit meer.
Waarom je geen 'sorry' meer gaat zeggen voor troep

Ook de Jazzprint en de Jamaicaprint werden net als de Djungelprint in een nieuw jasje gestoken. De Jazzprint uit 1980, oorspronkelijk ontworpen door Britt-Marie Christoffersson, werd vernieuwd door Ida Pettersson, die zich graag laat inspireren door de kleurige, stoere stijl van 10-gruppen. De Jamaicaprint van Birgitta Hahn uit 1978 verschijnt voor deze collectie volledig in zwart-wit.

IKEA x 10-gruppen: Djungel
IKEA x 10-gruppen: Jazz
IKEA x 10-gruppen: Jamaica

Ook stippen en strepen ontbreken niet in de collectie voor IKEA. Strepen waren hét handelsmerk van Tom Hedqvist, medeoprichter van 10-gruppen. De ontwerpers van 10-gruppen wisten de kenmerkende strepen te verwerken in twee nieuwe patronen.

IKEA x 10-gruppen: strepen

De producten

Servies, tafelkleden, stoelen, tassen, vloerkleden, kussens, gordijnen - noem het maar op, zelfs 's werelds beste IKEA-product, de KLIPPAN tweezitsbank, werd niet vergeten. De gelimiteerde AVSIKTLIG collectie is vanaf mei verkrijgbaar in de winkels van IKEA en via ikea.com.

Kuba-hoes om de KLIPPAN 2-zitsbank

Dit is het tofste IKEA design- slash modenieuws van het jaar >