Dat een schoon huis niet vanzelfsprekend een gezond huis is, dat weten we zo onderhand wel. Maar wat maakt een huis gezond? En wat niet? We gaan ten rade bij experts, onder wie woonbioloog Raymond Lescrauwaet, die als geen ander weet wat je moet doen en laten om een huis of werkplek gezond te maken.

Ongezonde apparaten

De plekken in huis die veel aandacht verdienen zijn vaak de plekken waar veel elektrische- en mobiele apparaten staan. 'Modems, DECT-telefoons, draadloze computers, maar ook verkeerd aangelegde elektriciteitskasten en niet geaard elektrische apparatuur kunnen invloed hebben op ons welzijn,' vertelt Raymond Lescrauwaet. Wat je kunt doen: voorkomen dat stekkers onnodig in het stopcontact zitten, modems en DECT-telefoons in koolstofhoudende etuis stoppen en stralingwerende verf op de muren aanbrengen tot de stopcontacten aarden.

In de slaapkamer

Terwijl jij ligt uit te rusten en op te laden op je waterbed, onttrekt de elektrische installatie die het bed verwarmt juist energie aan jou. Je staat zelfs een beetje onder stroom. Met als gevolg dat je in plaats van fit en vitaal afgepeigerd wakker wordt. 'En als je je smartphone als wekker gebruikt, zet hem dan op vliegtuigstand en leg hem zo'n 2 meter van je hoofd.' Verder is ook zuurstof belangrijk voor een goede nachtrust. Slapen met het raam open doet al een hoop, maar een zuurstofvoorzienende plant kan ook uitkomst bieden.

Op kantoor

Er zijn ook een hele hoop planten die giftige stoffen afbreken. De Clusia bijvoorbeeld draait het giftige gas formaldehyde zodra het in de lucht hangt de nek om. Een gas die veel voor komt in mdf (lijmgebonden vezelplaat) en nieuwe meubels. Steeds meer bedrijven onderkennen de problemen en plaatsen een living wall: een verticale tuin tegen de muur, die continu zorgt voor een optimale luchtkwaliteit.

Vochtigheid

Vochtigheid kan de oorzaak zijn van onder andere: ademhalingsproblemen, allergieën, gewrichtsklachten en eczeem. Het beïnvloedt ons immuunsysteem, waardoor we kwetsbaarder worden voor andere ziektes. Een goede ventilatie kan veel oplossen. Het huis moet kunnen ademen. Zet wat vaker het raam of de deur open en laat afzuigapparatuur na het douchen en het koken eens wat langer aanstaan.

Geluid en licht

Minder voor de hand liggend: geluid. 'Een slechte akoestiek kan veel invloed hebben op je vitaliteit,' legt Lescrauwaet uit. 'Een simpele afspraak over schoenen uit in huis kan dan al veel oplossen.' Je kunt ook denken aan het plaatsen van geluidwerend isolatiemateriaal. Naast geluid heeft ook licht effect op onze vitaliteit. Onze ogen zijn erop ingericht om goed te kunnen functioneren bij lichtbronnen als de zon en vuur, met een volledig kleurenspectrum – ofwel een vloeiend kleurenverloop. Licht met bijvoorbeeld een overwegend blauw spectrum, zoals spaarlampen en witte- en warm witte leds, veroorzaakt een daling in de aanmaak van melatonine, het stofje dat zorgt dat je slaapt krijgt. Niet heel handig in de slaapkamer.

Schoonmaken

Té veel hygiëne is niet gezond, omdat we met 36 keer per dag het aanrecht afnemen met antiseptische middelen voorkomen dat we antistoffen opbouwen in ons lichaam. Met als gevolg dat we kwetsbaar worden voor ziektes en allergieën zoals hooikoorts. 'Lang niet alle bacteriën zijn slecht voor ons. Kijk bijvoorbeeld naar tweede- en derdewereldlanden waar een allergie als hooikoorts amper voorkomt. We zijn een beetje doorgeschoten in onze schoonmaakwoede,' zegt microbioloog Jasper Buikx. Een beetje vies is best gezond.

Met deze 6 tips maak je je huis schoon als een professional >