Je slaapkamer zou de plek voor ontspanning moeten zijn, maar wat als dat niet zo is? En als op tijd naar bed gaan niet dé succesfactor is om uitgerust wakker te worden, wat dan wel? Voor een gegarandeerd betere nachtrust zetten we onze tips én die van de Zweedse beddenexpert Hästens voor je op een rij. Lees mee:

1. Kies het juiste bed en matras

Ga voor een bed dat de juiste ondersteuning en comfort biedt, je ruggengraat laat rusten en groot genoeg is om in te kunnen draaien en je in uit te rekken. Ook een goed veersysteem is belangrijk, want dat zorgt ervoor dat al je bewegingen worden geïsoleerd.

2. Maak de nodige uren

Ja, voor de hand liggend, maar wordt toch vaak vergeten. Wie te weinig slaapt kan last krijgen van een chronisch slaaptekort, waardoor je moeite kunt krijgen simpele informatie te verwerken, last kunt krijgen van stemmingswisselingen, woede-uitbarstingen en onbetrouwbare herinneringen. Toch wel iets om wat vaker bij stil te staan.

3. Eet optijd en eet voldoende

Wie honger heeft voor het slapen, kan beter een glas warme melk drinken of iets lichts eten dan voor een grote (warme) maaltijd te gaan. Voedsel verteert nauwelijks meer wanneer je slaapt en kan je slaap zelfs verstoren. Slapen met een lege maag daarentegen is ook niet goed, omdat je lichaam brandstof nodig heeft om zich te herstellen.

4. Vermijd prikkels voor en tijdens het slapen

Doe je laptop, televisie en telefoon uit, maar leg ook je boek eerder weg. Ook door het lezen van een boek worden je hersenen namelijk gestimuleerd door te gaan met het verwerken van alle verkregen informatie. Van je telefoon en alle andere beeldschermen is het over het algemeen wel bekend dat het licht een slechte invloed heeft op de aanmaak van het slaaphormoon melatonine - het stofje dat ervoor zorgt dat je moe wordt zodra het donker wordt - maar wist je ook dat zelfs negatieve emoties die je via social media binnenkrijgt invloed hebben op je nachtrust?

5. Krijg voldoende daglicht

Wanneer je te weinig daglicht krijgt, raakt je biologische klok ontregeld en geeft je lichaam steeds later op de avond aan dat je moet slapen. Met als gevolg, dat je minder slaapt en onuitgerust wakker wordt. Ook zorgt daglicht ervoor dat er meer van melatonine aangemaakt wordt om überhaupt moe te kunnen worden. Ga overdag dus wat vaker naar buiten.

6. Zorg dat het 's nachts écht donker is

Met melatonine in ons lijf worden we dus slaperig zodra het donker wordt, dat is duidelijk. Best logisch dat het dan helpt om je slaapkamer zo donker mogelijk te maken. Maar: probeer het zo te doen dat er in de ochtend toch een beetje licht naar binnen schijnt, anders begint je lichaam niet met opstarten. Lukt het niet om al het licht van buiten, buiten te houden? Misschien is een slaapmasker dan iets voor jou.

7. Zorg voor een frisse en schone kamer

Een frisse kamer bevordert je nachtrust, en dat heeft niet alleen te maken met het binnenlaten van frisse lucht. Maak je kamer ook regelmatig schoon, zo vermijd je huisstofmijt en stof en allergische reacties die je slaap kunnen verstoren. Zorg er ook voor dat je je kamer regelmatig opruimt, want rust in je kamer geeft ook rust in je hoofd.

8. Vermijd stress in de slaapkamer

Stop met piekeren zodra je je bed instapt, of liever nog, daarvoor al. Schrijf alles wat je dwarszit op in een dagboek, praat erover of zorg voor rust in je hoofd door te mediteren. Daarnaast zou je door te mediteren voor het slapen gaan, in het dagelijks leven een stuk productiever zijn. En daar hoef je maar tien tot vijftien minuten per dag voor uit te rekenen.

In 6 stappen van donker hol naar hemels licht interieur >