Een plantenmuur in huis: zo doe je dat

De natte droom van iedere plantenliefhebber.

Meer van Interieur DIY
20 articles
Deze deken maak je in 4 uur
En écht hij past ook in jouw interieur.
Dit is de kleur van 2018
Foto's ophangen? Zo word je een pro.
Zeven tips voor het creëren van een fotomuur

Living wall, green wall, plantenmuur, you name it: deze muurbekleding heeft eindeloos veel bijnamen verworven met haar prachtige uiterlijk en is daarnaast de natte droom van iedere plantenliefhebber. Maar hóe doen we dat eigenlijk in huis? Of blijft het bij dromen? De redactie van ELLE Decoration ging op onderzoek uit.

Advertisement - Continue Reading Below

Voordelen

Laten we beginnen met de voordelen, ze heeft namelijk niet alleen de looks maar ook handige functies. Zoals we al eerder schreven filteren planten de lucht in huis en geven een instant zuurstofboost. De ene plant doet dit meer dan de ander. Hier vind je een lijst van vijftien planten die er hun dagtaak van hebben gemaakt. Daarnaast zorgt deze muur voor klimaatregeling in huis. Dit houdt in: zowel isolerend tijdens de koude wintermaanden als een koelsysteem in de zomer.

More From Interieur DIY
20 articles
Deze deken maak je in 4 uur
En écht hij past ook in jouw interieur.
Dit is de kleur van 2018
Foto's ophangen? Zo word je een pro.
Zeven tips voor het creëren van een fotomuur
grappigste interieur mislukkingen op een rijtje
Interieurontwerp op zijn slechtst
Planten verzorging
Verzorging van kamerplanten tips

Aan de slag

Alhoewel het er overweldigend uitziet is het bouwen zo moeilijk nog niet. De makkelijkste manier is losse potten op een rek bevestigen aan de achterkant. Omdat de planten overlappen lijkt het een geheel te vormen.

Kies de planten die je in de potten wilt plaatsen. Kies voor low- of high maintenance, afhankelijk van de moeite die je in de verzorging wilt steken. Kijk ook naar de plaats en lichtinval zodat je kostbare muur niet na een aantal weken het loodje legt. Lees er hier alles over in de allesomvattende ELLE plantengids.

Begin met de bouw of aankoop van een klimrek waar de potten in geplaatst kunnen worden. Normaal gesproken is dit een paneelachtige constructie. De opties zijn eindeloos: klimzakken, bakken van plastic tot hout. Kies binnenshuis voor een exemplaar met ingebouwd irrigatiesysteem. Dit voorkomt lekken en vochtplekken, plus: het bevordert de groei van je tuin.

Bevestig de constructie stevig aan de muur en maak hem niet te zwaar. Zo voorkom je dat jouw tuin niet het verticale leven inruilt voor een horizontaal bestaan. Kies voor grotere planten of hangplanten zodat ze elkaar overlappen en één geheel vormen. Zie het voorbeeld hieronder:

Hup, aan de slag.