Sinds zijn afstuderen aan de Design Academy in Eindhoven in 2003 gaat de carrière van ontwerper/uitvinder/ kunstenaar Joris Laarman als een raket.

Zijn ontwerpen werden aangekocht door musea, in 2016 won hij de Amsterdam Prijs voor de Kunst en nu volgt een tour langs drie musea in de VS. En dat is niet zonder reden.

Laarmans werk lijkt wel sciencefiction: meubels die gemaakt worden door 3D-printers, een levende lampenkap van gemodificeerde cellen met het lichtgevende gen van een vuurvliegje. Een stalen ge-3D-printe brug in Amsterdam en stoelen om zelf uit te printen.

Science fiction kunstenaar Joris Laarman krijgt tentoonstelling in de VSpinterest
Joris Laarman lab - The Maker Chair
Science fiction kunstenaar Joris Laarman krijgt tentoonstelling in de VSpinterest
Joris Laarman Lab - Brug Amsterdam

Advies uit de toekomst

Deze ontwerper gooit alle beperkingen overboord en veroorzaakt met zijn vooruitziende blik een revolutie in de wereld van design en industrie. Zelf zegt Laarman daarover:

'Ik denk dat we het ware potentieel van digitale creatie pas net beginnen te begrijpen. Ik vraag me vaak af wat mijn toekomstige zelf over vijftig jaar zou willen dat ik gemaakt had. Dit "advies uit de toekomst" is van groot belang voor de evolutie van ons werk. Ik heb een grenzeloze nieuwsgierigheid en samen met mijn team van ambachtslieden en whizzkids hebben we de perfecte omgeving om eindeloze mogelijkheden te ontdekken, in allerlei media.'

Science fiction kunstenaar Joris Laarman krijgt tentoonstelling in NYCpinterest
Joris Laarman Lab

Neem hier een kijkje in Joris Laarmans waanzinnige atelier met enorme 3D-printer:

youtubeView full post on Youtube

Tour door de VS

Vanaf 27 september reist Laarmans werk langs het Smithsonian Design Museum in New York, het High Museum of Art in Atlanta and het Museum of Fine Arts, Houston. Een absolute droom die uitkomt voor deze uitzonderlijke kunstenaar, die vorig jaar zijn eerste grote soloexpositie in het Groninger Museum had.

Nieuw werk

In de reizende expositie zal een overzicht te zien zijn van zijn vroege en recente werk, en laat hij ook een nieuw project zien: Gradient screen, een sculptuur door een robot geprint. Voor dit object gebruikte de kunstenaar hetzelfde algoritme als voor de ge-3D-printe brug die later dit jaar in Amsterdam wordt gerealiseerd.

Science fiction kunstenaar Joris Laarman krijgt tentoonstelling in NYCpinterest
Joris Laarmans Lab - Gradient Screen

Tegelijkertijd met de tentoonstelling in Amerika verschijnt een herziene uitgave van het boek met alle ingenieuze uitvindingen van Laarman. Dit boek geeft ons een glimp van hoe de toekomst eruit kan zien, en over vijftig jaar zou het weleens een waar collector's item kunnen zijn. Back to the future!

Dit is nog meer opkomend Nederlands designtalent >