Kleuren kiezen als een pro? Met deze meesterlijke tips kun jij het ook

Little Greene's kleurengoeroe was in Nederland en dit leerden wij van hem.

Meer van Interieur Inspiratie
20 articles
Productiever en creatiever worden begint bij het inrichten van je werkruimte.
Productiever en creatiever worden?
10 dingen in huis die je ongelukkig maken
Voor het donkere hoekje in jouw appartement.
Handig! Deze room divider en lichtbron ineen

Hoe kiest de echte interior designer nu eigenlijk zijn kleuren? Vorig weekend kregen we antwoord op deze prangende vraag, toen kleurenexpert Robert Paul speciaal voor ELLE Decoration in Nederland was om onze lezers de fijne kneepjes te leren over kleur in je interieur.

Robert Paul, die zijn sporen verdiende in de modewereld en tegenwoordig ook kunstenaar is, werkt voor het Britse verfmerk Little Greene waar hij zijn uitzonderlijke gevoel voor kleur toepast om de meest bijzondere kleurenpaletten samen te stellen.

Advertisement - Continue Reading Below

In interactieve sessies in het Amsterdamse Vaudeville Theater zette Robert onze Nederlandse deelnemers aan het werk om anders naar kleur te kijken. Met grappige oefeningen en opdrachten leerden we totaal onverwachte, maar verrassend mooie kleurencombinaties voor in huis te kiezen. Wat een feest!

More From Interieur Inspiratie
20 articles
Productiever en creatiever worden begint bij het inrichten van je werkruimte.
Productiever en creatiever worden?
10 dingen in huis die je ongelukkig maken
Voor het donkere hoekje in jouw appartement.
Handig! Deze room divider en lichtbron ineen
blue and white bathroom with bamboo cabinets
30 eyecatching tegelideeën voor de badkamer
4 tips om die lege plek in je interieur op te vullen.
Kerstboom weg? Dit zet je op die lege plek

Heb je het toch gemist? Geen nood, dit zijn de belangrijkste tips:

1. Laat je leiden door je gevoel

Welke gevoel wil je dat de kamer je gaat geven? En welk gevoel geeft hij je nu? Zoek een kleur die deze gevoelens weerspiegelt. Vaak kijken we in eerste instantie naar een kleur die we mooi vinden, maar je emoties zouden de kleur eigenlijk moeten bepalen. Het doel is om je lekker te voelen in je huis.

2. Wees objectief

Een leuke oefening van Robert om je oordeel over bepaalde kleuren los te laten: kies eerst de kleur die je het allerminst aanspreekt. Welke kleur geeft je een slecht gevoel? Zoek er vervolgens twee kleuren bij die er toch mooi bij passen. Een basiskleur en een kleur voor een accent. Geloof ons: het resultaat is echt verbluffend.

3. Begin klein

Een hele kamer veranderen kan overweldigend zijn. Begin daarom klein, met een wand of een deel van je kamer te schilderen in een originele kleurencombinatie. Van daaruit kun je verder werken. En het maakt meteen een groot verschil.

Advertisement - Continue Reading Below

4. Bouw je kleurenpalet op als een outfit

Bouw je kleurenpalet voor je interieur op zoals je je kleding zou samenstellen. Een basiskleur voor bijvoorbeeld je jurk, dan de kleur voor je schoenen, en een felle accentkleur voor je lipstick. Of juist zoveel mogelijk dezelfde kleuren, om lengte en eenheid te creëren. De regels voor fashion gaan ook op voor het interieur.

5. Update je huis met één nieuwe accentkleur

Is je interieur toe aan een update? Je hoeft echt niet alles om te gooien. Schilder eens één lange strook in een krachtige accentkleur langs je plint of deurpost, of een afstekend kleurvlak op de wand. Echt verrassend, wat dat met je kamer doet. En een kleine moeite.

6. Grijswaarden

Een laatste gouden tip van Robert Paul: Little Greene heeft een speciale kleurkaart met vier grijstinten uitgebracht, die allemaal een andere ondertoon hebben zoals blauw, geel, groen of rood. Kies de grijstint die jou aanspreekt. Kijk vervolgens naar de ondertoon, want dit zegt veel over de kleuren die je waarschijnlijk mooi zult vinden. En dan maak je ineens hele andere keuzes.

Vooruit, aan de slag. En deel vooral je foto's met ons via Facebook en Instagram. We zijn erg benieuwd.

PS We gaan dit soort masterclasses vaker organiseren, dus volg onze Facebookpagina en blijf op de hoogte.

Dit zijn de nieuwste trends in verfkleuren volgens Litte Greene >