Een professionele interieurdesigner geeft 7 tips om je woning te perfectioneren

Designer James van der Velden weet precies welke tips jij kan gebruiken.

Meer van Interieur Inspiratie
20 articles
Minimalistische interieurs waar je zen van wordt
Deze 9 planten overleven in de badkamer
de meest gefotografeerde deur van Zuid-Italië
De meeste gefotografeerde deur van Zuid-Italië

De droom was er altijd al: de perfecte pad, waar jij je helemaal thuis voelt. Nu heb je die woning eindelijk bemachtigd, maar blijft het interieur een beetje saai. Niet zoals je gehoopt had. En weten waar je moet beginnen doe je ook niet.

Tijd voor een professionele aanpak. Daarom spraken we James van der Velden (33), eigenaar van interieurdesignbureau Bricks Studio.

Bricks Studio is zelf eigenlijk al het perfecte mannenappartement. Bovenaan de trap staat een (echte) motor, in de kast staan verschillende race-auto's en aan de muur hangen skateboards. Alleen de roze velours fauteuil en de bloemetjes op tafel doen een beetje vrouwelijk aan.

Advertisement - Continue Reading Below

'Maar dat is juist goed. Mannen moeten niet bang zijn voor kleur, accessoires (als kussentjes), of andere stukken. Het maakt je interieur juist persoonlijk,' legt James gelijk uit.

En zo komen we bij de eerste tip.

1. Verzamel persoonlijke accessoires en objecten

'Neem souvenirs mee van vakanties, koop aparte kunst en struin markten af op zoek naar bijzondere stukken. Dit zijn de dingen die jouw interieur onderscheiden en daarom zo cool maken. Geef ze een plekje in een kast (en zet er voor een leuk effect een plexiglas doos overheen), of hang ze aan de muur.'

More From Interieur Inspiratie
20 articles
Minimalistische interieurs waar je zen van wordt
Deze 9 planten overleven in de badkamer
de meest gefotografeerde deur van Zuid-Italië
De meeste gefotografeerde deur van Zuid-Italië
Voetjes van de vloer! 10x de mooiste vloeren
Deze 15 interieuritems kunnen niet meer op je 30e

2. Wees niet bang voor kleur

'Een muur kun je altijd nog oververven. Tegenwoordig is donkergroen of donkerblauw heel cool om te gebruiken. Ook handig: het verfmerk Flexa heeft een app ontworpen waarbij je verfkleuren op je muur kunt uitproberen, dat scheelt tijd en moeite.'

3. Kies voor een focus point

Advertisement - Continue Reading Below

'Of dat nou een motor boven de trap is, je oude tennisrackets aan de muur of een groot en bijzonder kunstwerk, zoek voor je interieur iets speciaals en werk hier omheen. Durf die motor werkelijk in je woning neer te zetten. Match de kleuren en materialen in de rest van je woning met dit object.'

4. Zie je interieur als een geheel

'Zie je interieur als een groter geheel, niet als aparte meubels bij elkaar gezet. Neem een of twee kleurpaletten, denk aan een basiskleur zoals donkerblauw met een contrasterende kleur zoals (mosterd) geel. En dan past een gele stoel ook sneller in je huis, omdat hij opgaat in de omgeving. Probeer hiermee dingen uit.'

Advertisement - Continue Reading Below

5. Maak bundels en hoekjes

Meest gelezen

'Houd de zithoek overzichtelijk door er een vloerkleed onder te leggen, of geef je bureau zijn eigen plek door de muur waar hij bij staat een andere kleur te geven - maar dan wel in dezelfde tint als de rest van het interieur.

En zet accessoires bij elkaar. Flessen drank staan heel leuk op een tafel, maar als je ze over de hele kamer verspreidt wordt de ruimte heel erg rommelig. Dus houd ook kussens, tijdschriften en andere accessoires bij elkaar.'

6. Houd het meeste licht op ooghoogte

'Wanneer alle lichtbronnen in een ruimte van bovenaf komen, wordt de sfeer heel ongezellig. Hang de meeste lampen op ooghoogte: dit geeft een warm en gezellig gevoel.

Mooie lampen (en andere meubelen) koop je bijvoorbeeld bij Neef Louis of Vivre.'

7. Doe iets aparts met de wc

'Aangezien je hier toch de minste tijd spendeert: verf het een aparte kleur of hang er een raar behangetje op.'

'En als laatste,' eindigt hij lachend. 'Houd je huis schoon. Dat helpt ook heel erg.'

Wie is James van der Velden?

'Bij grote bedrijven denk je toch al snel in het hoofd van een ander. Het was veel copy-paste en ik wilde mijn eigen ding doen,' vertelt James over het begin van zijn eigen interieurdesignstudio genaamd Bricks Studio.

Hij stopte bij de grote designbedrijven en heeft onderhand al tien jaar lang zijn eigen gevestigde interieurbureau. De studio doet zowel particuliere projecten (woonhuizen et cetera) als commerciële projecten (restaurant, hotels, winkels). Ervaring zat dus.

De handtekening van Bricks Studio gaat over de 'mix' (een woord dat wel vaker over zijn tong rolt). De stijl is het best te beschrijven als het hippe eclectisch.

15 ochtendrituelen die het thuiskomen een stuk leuker maken >

Bron: Esquire NL