Small Architecture Workshop bouwt een drijvende sauna op een idyllisch Zweeds meer

Hell to the yäs.

Meer van Interieur Nieuws
20 articles
11x de grootste frustraties van woningzoekers
Wat?! Dit Schotse eiland is te koop voor €280.000
Interieurblunders die we allemaal hebben gemaakt

Zo'n drie uur rijden ten noorden van Stockholm ligt Åmot. Het plaatsje, ver weg van de toeristische route, is sinds kort een drijvende sauna rijker. Wij leggen uit: Een aantal jaar geleden vertrok een Belgisch koppel naar Zweden om daar een bed and breakfast te beginnen. Zij wilden hun gasten een speciale belevenis aanbieden dus besloten een sauna te bouwen. En wie bouwt er beter sauna's in een Scandinavisch landschap dan een groep Italiaanse architecten? Precies.

Advertisement - Continue Reading Below

Small Architecture Workshop ging aan de slag en het resultaat mag er zijn. De keuze om Italiaanse architecten in te huren was bewust. Het koppel wilde graag dat er met een kritisch oog naar een typisch Scandinavisch bouwwerk gekeken werd zonder vooroordelen. Daarnaast had de studio Small Architecture Workshop ervaring met projecten in het hoge noorden.

Het dichte berkenbos dat om het meer gelegen is maakte het onmogelijk iets te bouwen zonder de natuur aan te tasten. Daarom werd er besloten een drijvende sauna te bouwen op het aangelegen meer. Het platform dient ook als pier voor kano's en kleine boten. Er is plek voor zo'n 8 man. De omkleedruimte dient direct als afscheiding naar het bos terwijl de waterkant enkel afgescheiden is met glazen panelen voor een knap uitzicht.

More From Interieur Nieuws
20 articles
11x de grootste frustraties van woningzoekers
Wat?! Dit Schotse eiland is te koop voor €280.000
Interieurblunders die we allemaal hebben gemaakt
Deze kleur beddengoed kun je beter niet hebben
6 x ELLE Decoration + een Jokjor lamp cadeau

De binnenkant is op traditioneel Scandinavische wijze afgewerkt met Elshout. De buitenkant is echter gemaakt met een Japanse houttechniek: Yakisugi. Dit is een bepaalde manier van houtbehandeling waarbij de buitenkant wordt verbrand wat het zijn zwarte kleur geeft en weerbestendig maakt. De sauna was in nog geen twee weken gebouwd door middel van 'pre fabrication'.

Mocht je dan toch onderweg zijn naar Zweden, bekijk dan ook deze 5 hotspots in Stockholm >