Belgische eco-architect bedenkt manier om de door IS gebombardeerde stad Mosul op te bouwen

Zijn project zou 55.000 nieuwe huizen kunnen creëren.

Hoewel de Iraakse stad Mosul sinds een paar maanden IS-vrij verklaard is, betekent dit niet dat de huidige bewoners direct terug kunnen keren; de stad is verwoest door bombardementen. Het zal nog lang duren voordat de behuizing en infrastructuur van de stad weer opgebouwd is. De Belgische eco-architect Vincent Callebaut heeft een futuristische manier bedacht om dit proces te versnellen.

Vijf bruggen

Callebaut werd derde bij de Rifat Chadirji wedstrijd voor architectuur met zijn project Five Farming Bridges. De jaarlijkse architectuurprijs stond dit jaar in het teken van de wederopbouw van de door IS getroffen stad. Hoewel het niet direct draait om het realiseren van dit plan, creëerde het project bewustwording rond het Iraakse huisvestingsprobleem en de wederopbouw.

Advertisement - Continue Reading Below

Het project Five Farming Bridges verbind het tweedelige Mosul, gescheiden door de Tigrisrivier, door middel van vijf bruggen. Deze bruggen dienen als basis voor een huizenplan. Ze worden daarnaast bedekt met urban farms met de Tigris als natuurlijk irrigatiesysteem. Dit zal meteen een uitkomst bieden voor voedselschaarste en armoede.

Het puin uit de verwoeste stad zal omgezet worden tot bouwmateriaal in speciale recyclingscentra. Dit bouwmateriaal zal op haar beurt gebruikt worden om de bruggen te bouwen in de vorm van Muqarnas. Dit is een vorm van Islamitische architectuur dat weg heeft van een honingraad. Hoe Vincent dit voor zich ziet?

More From Interieur Nieuws
20 articles
En ze blijkt niet de enige bekendheid die dat doet.
Wat? Mariah laat haar kerstboom staan tot juni
Dit zijn de 6 interieurtrends volgens Pinterest
Hollands glorie.
IKEA strikt deze Nederlandse topdesigner
Dit is 'm: het beste IKEA-product aller tijden
Deze man fotografeerde verlaten plekken in Europa

'Five 3D printers in the form of articulated spiders will allow the construction of 30 houses per day, or nearly 55,000 housing units in five years spread over the five bridges. To feed these 3D spider printers, drones will continuously bring them construction materials coming from the districts in ruins; previously crushed and transformed in recycling centers,' aldus Vincent. Een futuristisch zelfvoorzienend plan als je het ons vraagt. De hangende tuinen van Mosul.

Lees hier alles over de man die een eigen studio bouwde aan een brug in Valencia >