Deze reisbestemming is maar vijf uur rijden vanaf Utrecht

En de op één na zonnigste wijnstreek van Frankrijk.

Meer van Interieur Hotspots
20 articles
Eigenaren van een balkon opgelet!
Droomlocatie: hier staat een compleet roze kasteel
Wie o wie gaat er naar Kopenhagen?

In de eerste maanden van het jaar doen we niks liever dan wegdromen naar verre zonnige oorden. Maar elke keer weer stuiten we op dure vliegtickets; en dat terwijl we op 1 januari nét hadden besloten om te gaan sparen. Niet getreurd: een zonnige bestemming is dichterbij dan je denkt.

Denk zon, denk wijn, denk Middeleeuwse Hans-en-Grietje-huizen. Dat is het recept voor de Elzas.

Advertisement - Continue Reading Below

Oubollig? Welnee. Charmant is het juiste woord voor de smalle straten en pittoreske dorpen aan de Route des Vins. Wijn, wijn? Horen we iets over wijn?

Ja! Nog een goede reden om naar de Elzas af te reizen: dé wijn. En vergeet het bijbehorende wijnlandschap niet. De streek ademt wijn. In elk gezin doet wel iemand iets met wijn.

Zie je jezelf al zitten in een van de velen winstubs op een houten stoel met ingekerfd hartmotief, tussen de wijnbouwers? Voor je neus een fijne Muscat, exotische Pinot Gris, weelderige Gewürztraminer of fruitige Riesling. Of Pinot Blanc d'Alsace. Allemaal Elzaswijn, die traditioneel geschonken worden uit de typische flûtes d'Alsace, lange slanke flessen.

Nu we toch wijntips aan het geven zijn, probeer ook eens de Pinot Noir d'Alsace, een rode wijn die gekoeld op z'n allerlekkerst is. Zo dronken ze hem in de Elzas altijd al. En wat eet je daar dan bij? Flammkuchen natuurlijk. Traditioneel belegd met kaas, spek en uien òf anno nu met geitenkaas en mango, die midden op tafel staan om te delen.

Benieuwd? Lees hier meer over de Elzas

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vins d'Alsace.