Zaterdag overleed Ingvar Kamprad, oprichter van IKEA, op 91-jarige leeftijd. De boerenzoon uit een arm gezin, wist gedurende zijn leven het miljoenenimperium IKEA op te bouwen, een winkel waar weinig mensen níet van gehoord hebben.

Ter nagedachtenis van de man die Scandinavisch design voor iedereen betaalbaar maakte, zetten wij de tien leukste feiten over IKEA voor je op een rij.

1. Ingvar Kamprad begon zijn loopbaan op 5-jarige leeftijd als luciferverkoper. Maar daar bleef het niet bij. De rest van zijn jeugdjaren verkocht de geboren ondernemer onder andere vis, kerstversiering, pennen en wortels. En dat bleek nog maar het begin.

2. Op de leeftijd van 17 jaar oud richt Kamprad postorderbedrijf IKEA op. En verkoopt hiermee meubels en huishoudelijke artikelen. Hoe hij aan het geld voor de oprichting kwam? Kamprad deed het goed op school en kreeg daarom extra zakgeld van zijn vader.

3. Kamprad stelde de naam IKEA samen uit de eerste letters van zijn voor- en achternaam, gevolgd door de naam van de boerderij waar hij opgroeide, Elmtaryd en de eerste letter van het nabijgelegen dorp Agunnaryd.

4. In 1952 verkocht IKEA haar eerste zelfbouwmeubel: Max. De tafel was het eerste van de vele bouwpakketten die volgden. Vandaag de dag staan de zelfbouwmeubels ook wel bekend als de 'ultieme relatietest'.

5. Kamprad opende in 1953 in het Zweedse Almhult zijn eerste IKEA-showroom. Vijf jaar later volgde zijn eerste echte winkel.

6. De allereerste vestiging van IKEA in Nederland opende in 1978, in Sliedrecht.

7. Kamprad werd in 2013 opgevolgd door zijn zoon Mathias, als bestuursvoorzitter van de IKEA Holding. Ook zijn andere zoons, Jonas en Peter zijn actief bij IKEA.

8. Sommige oude items uit de IKEA-collectie leveren vandaag de dag héél veel geld op. Waaronder de Ake-stoel uit 1944, die meer dan 85.000 dollar opleverde op een veiling in Engeland.

9. Elke tien seconden wordt er een Billy-boekenkast verkocht!

10. Ooit afgevraagd waarom alle IKEA-producten namen hebben? Kamprad was dyslectisch en door de namen simpel te houden (voor de Zweden zelf dan!), werd het voor Kamprad in ieder geval een stuk makkelijker.

Bron: Volkskrant