Deze 10 planten staan het liefst in de schaduw

Nu kun je élk stukje grond in je tuin doen stralen.

Wie zijn tuin nog vol wil planten met groen en andere gezellige kleuren, is er misschien ietsje laat bij. Maar we vergeven het je, en geven je gelijk iets mee om in het achterhoofd te houden tijdens het planten: niet elke plant kan zomaar op een willekeurige plek geplant worden. De truc is om de juiste plant te kiezen voor de juiste plek. Sommige planten staan nou eenmaal liever niet in direct zonlicht.

Deze planten zullen elk donker hoekje in de tuin (of op het balkon) doen stralen. We zetten ze voor je op een rij.

Advertisement - Continue Reading Below

1 Eikenbladhortensia

De eikenbladhortensia doet het 't hele jaar door, zelfs in de winter. De meeste kunnen een beetje zonlicht wel verdragen, voornamelijk aan het eind van de dag wanneer het niet op z'n heetst is. De eikenbladhortensia kan een tot twee meter groot worden. Van juli tot september (de bloeiperiode) zullen de bloemen die bloeien van wit naar lichtroze kleuren.

Advertisement - Continue Reading Below

2 Begonia

Je hebt de begonia met prachtige, kleurrijke bloemen in rood, roze, oranje of geel. En je hebt de bladbegonia, die helemaal geen bloemen krijgt, met waanzinnige zilvere, roze, rode of groene bladtekeningen. De begonia wil geen direct zonlicht, maar houdt wel van een lichte standplaats.

Advertisement - Continue Reading Below

3 Varens

Varens komen zelfs na een strenge winter weer tevoorschijn en zijn er in verschillende vormen, groottes en kleuren. Ze houden van een lichte plaats, niet in de directe zon. Vele hebben liever een wat vochtigere grond, maar zodra ze in de grond staan kunnen ze ook erg goed tegen droogte.

Advertisement - Continue Reading Below

4 Bletilla

Deze hardy ground orchidee bloeit in het vroege voorjaar en krijgt witte, paarse of roze bloemen. Hij bloeit tot zes weken en kan overwinteren als hij over wordt gepot in een bak.

Advertisement - Continue Reading Below

5 Spiraea

De Spiraea, oftewel Spierstruik, heeft weinig vertroeteling nodig. De dikke, afgeronde struik kan erg goed tegen kou, maar gaat ook niet kapot van een aantal zonnestraaltjes aan het einde van de dag. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en groottes.

Advertisement - Continue Reading Below

6 Purperklokje

Een vrolijke toevoeging aan elke schaduwtuin. Het Purperklokje laat van de lente tot midden in de zomer kleine bloemetjes groeien. De plant kan een beetje zon wel verdragen, maar zijn kleuren komen het beste uit in de schaduw.

Advertisement - Continue Reading Below

7 Torenia

Met zijn kleuren (paars, wit, roze en geel) en geuren trekt de Torenia kolibries aan. De plant is perfect voor in een raamkozijn of in een hangende mand, maar doet het ook goed als grondbedekking in de tuin.

Advertisement - Continue Reading Below

8 Caladium

De Caladium met zijn enorme hartvormige bladeren in de meest bijzondere, levendige kleuren. De Caladiums houden van hitte en kunnen het best in potten worden gehouden, zodat ze naar binnen kunnen zodra het té koud wordt. 

Advertisement - Continue Reading Below

9 Elfenbloem

Vernoemd naar de 'verleidelijke' vormen van de bloemen, die verschijnen in het vroege voorjaar. De plant is winterhard, maar houdt niet van voetverkeer. Plaats 'm op een plek waar de plant niet gestoord kan worden.

Advertisement - Continue Reading Below

10 Coleus

Van limegroen tot blauw, deze stevige plant komt in elke denkbare kleur voor met verschillende bladvormen en in verschillende hoogten. Het is een veelzijdige plant die zowel in de zon als in de schaduw geplaatst kan worden.

Deze 9 planten zijn niet kapot te krijgen >