Hoe krijg je wat je wil in je relatie? Psycholoog Dr. Wendy Walsh (een van Amerika’s bekendste relatie-experts) weet het als geen ander. Met deze communicatietactieken zorg jij er probleemloos voor dat je weet waar je aan toe bent met je scharrel/date/potentiële vriend.

Dr. Walsh kon het bijna niet geloven toen een 25-jarige vrouw haar vertelde dat ze nog nooit een echte date of vriend had gehad. De mannen appten, sexten en hingen liever wat samen, dan dat ze serieus op een date met haar gingen.

‘Ik wilde meer te weten komen over het gedrag van die mannen, maar liep tegen iets heel anders aan: het probleem van moderne vrouwen die niet weten hoe ze moeten aangeven wat ze willen in een relatie. De eerste stap in het ontdekken wat je eigenlijk wil, is het idee laten varen dat je te ‘needy’ bent. Er is een misvatting in onze cultuur dat de behoefte aan afhankelijkheid gelijkstaat aan zwakte, dat 'normale' mensen onafhankelijk zijn. In het echte leven is een gezonde relatie juist gebaseerd op het feit dat je om beurten voor elkaar zorgt.'

'Heb je het gevoel dat je altijd teveel wil of eist? Dan geloof je waarschijnlijk in de mythe dat je de coole chick moet spelen, die alles wil doen en die niet gekwetst kan worden. Terwijl een relatie een wisselwerking is van zorg en we verdienen allemaal respect en zorg.’

Wat je dus moet doen:

1. Geef op tijd aan wat je wil
‘Ik coachte laatst een vrouw door haar Tinder-zoektocht en een aantal potentiële dates (ze is nu net getrouwd met een van deze matches). Eerst stribbelde ze tegen toen ik haar vertelde dat ze meteen in het eerste berichtje haar behoeften moest blootleggen. Ik vertelde haar te schrijven: Hé, ik weet dat deze app een hoog One Night Stand-gehalte heeft, maar ik wilde even laten weten dat ik op zoek ben naar een langetermijnrelatie.

Bam. Daar waren ze. Haar wensen open en bloot op tafel.

Op dat punt had hij de keuze: verdwijnen of doorgaan, wetend dat hij te maken heeft met een vrouw die weet wat ze wil.

De andere tactiek - flirterig en lief blijven en hem laten bepalen wat jullie relatie inhoudt - leidt meestal tot een gebroken hart. Wees helder – maar blijf aardig – over wat je wil.’

2. De mantel der liefde
‘Praten over gevoelige onderwerpen kan doodeng zijn, de angst om afgewezen te worden is verschrikkelijk. Een manier om zo’n gesprek te voeren is iets waar we al vroeg over leren: de communicatie sandwich.

Om te beginnen is je timing cruciaal. Zoek een rustig moment, waarin iemand niet met honderd andere dingen bezig is en een relatief goede dag heeft. Dan... Begin met een goede basis aan complimenten, verwoord vervolgens nauwkeurig jouw behoefte en sluit af met een compliment. Echt, door al die goodwill, staat hij veel meer open voor de kritische woorden in het midden.

Voorbeeld:
Jouw vriendje is niet meer zo van de sociale uitjes en jullie dates veranderen al snel in avondjes bedhangen. Jij gaat er liever op uit en spreekt meer af met vrienden om je niet zijn persoonlijke seksslaaf te voelen. Zo voer je het gesprek dus niet: We gaan nooit meer uit! We zien niemand meer! Je moet echt iets veranderen, anders raak je me kwijt. Zijn reactie: kritiek en ontkenning. Een goede aanval vraagt om een goede verdediging.

Maar zó kan kritiek dus ook klinken: Lieverd, heb ik je de afgelopen tijd gezegd hoeveel ik van je hou? Ik vind het heerlijk om thuis tijd met je door te brengen. Maar kunnen we een manier vinden waarbij we onze vrienden wat vaker zien? Ik heb iets meer een sociaal leven nodig en ik vind het natuurlijk heerlijk om met je te pronken.

Hoor je het verschil? Het is makkelijker om kritiek te aanvaarden als je ook wat complimentjes krijgt. Vriendelijkheid, empathie en goodwill brengen je ver in een relatie. Je wensen leren uiten in een intieme relatie, daar kun je de rest van je leven van profiteren.’

3. Definieer de relatie
‘Soms is het moeilijk om te ontdekken in wat voor soort relatie je eigenlijk zit. De onzekerheid van de fase voor een relatie, het daten, kan zenuwslopend zijn. Als je seks met iemand hebt, heb je een bepaalde relatie samen en is het nooit te laat voor ‘het gesprek’. Dat is niet opdringerig, het zorgt ervoor dat jullie allebei op hetzelfde level zitten.

Als je wil dat jullie een monogame seksuele relatie krijgen, moet je dat laten weten. Dit gesprek hoeft niet te beginnen met: Hou je van me? of Ben je eigenlijk mijn vriendje?

Je kunt het ook anders brengen: Volgens mij vinden we elkaar wel leuk. Ik zou het fijn vinden als we geen seks hebben met anderen hebben, nu we elkaar beter leren kennen. Als hij nee zegt, dan maakt het niet uit hoe lief, charmant of lekker hij is, hij is niet in staat te geven wat jij nodig hebt. Hij is dus waarschijnlijk geen goede investering.’

Luid en duidelijk, Dr Walsh.

7 tekenen dat je in een goede relatie zit >

Zo voorkom je dus een destructieve relatie >

Bron: ELLE.com