De liefde, geen onderwerp waar zó veel liedjes en boeken over worden geschreven. We hebben het er maar druk mee, met die liefde, en ach, het is ook een verdomd vermakelijk onderwerp. Zet een paar vrouwen bij elkaar, fles wijn in het midden, en wedden dat het binnen vijf minuten over het wel en het wee van liefde & seks gaat? Zo is een nooit uitgeknepen onderwerp wie we wel en niet leuk vinden. Die heeft te grote ogen, die ander heeft zulk gek haar, die wordt vast kaal, weer een ander is saai en de laatste heeft de hele stad al gehad. Allemaal prima redenen voor de spreker in kwestie om er niet op te vallen, maar zoals dat gaat met veelbesproken onderwerpen, daar gaat de wetenschap zich mee bemoeien.

Want, waaróm vallen we eigenlijk op wie we vallen? Tijdschrift Quest zocht het uit.

Vaak vinden vrouwen mannen met dezelfde haarkleur als hun vader aantrekkelijk.

Om te beginnen, stap maar vast van je roze wolk af, want liefde draait niet om samen naar de sterren staren, 'net als alle dieren zijn mensen gemaakt om zich voort te planten. Onze voorouders wisten het dankzij hun grote voortplantingsdrift tot hier te schoppen, en wij zijn uitgerust met dezelfde genen. Verliefdheid is een onderdeel van dat mechanisme,' aldus Jan Hindrik Ravesloot, hoogleraar fysiologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Dat voortplanten, dat wil je doen met degene die voor de fitste kinderen kan zorgen. Maar goed, dat kunnen we natuurlijk niet weten, dus kijken we naar uiterlijke kenmerken. Grote borsten en brede heupen bij vrouwen zouden betekenen dat ze goed het kind kan voeden en dragen, bijvoorbeeld. Maar, niet iedereen valt op hetzelfde type. Hoe zit dat dan?

Welnu, waar je op valt wordt mede bepaald door hoe je zelf en je familie eruitziet. Bijvoorbeeld, de oog- en haarkleur van je eigen ouders spelen een rol, zo bleek uit onderzoek van psycholoog Little in 2002. 'Vaak vinden vrouwen mannen met dezelfde haarkleur als hun vader aantrekkelijk. Bij heteroseksuele mannen is moeders haarkleur in trek. Die kleur heeft iets vertrouwds, zo is het idee.' Ook is het zo dat minder knappe mensen doorgaans minder zwaar aan het uiterlijk van de ander tillen, want zo word je minder gauw verliefd op iemand die out of your league is.

Met de juiste persoon naar bed gaan is niet voldoende om je genen door te geven.

WAAROM WORDEN WE VERLIEFD?Dan, waarom worden we überhaupt verliefd? Ook dat heeft een reden, komt 'ie: 'Met de juiste persoon naar bed gaan is niet voldoende om je genen door te geven. Pasgeboren kinderen hebben veel zorg nodig tot het moment dat ze de volwassen leeftijd bereiken. Verliefdheid zorgt ervoor dat beide ouders hier werk in steken.' Vet slim systeem joh, die natuur.

Zeg en hoe zit het met de onvoorwaardelijke liefde? Het hele 'en ze leefden nog lang en gelukkig'-verhaal? 'Magie is iets van drie jaar. En dan komt er nog dertig jaar ploeteren na,' zegt Ravesloot, wat aansluit bij het inmiddels bekende geluid van de Amerikaanse antropoloog Helen Fisher. Ook zij stelt dat relaties bij mensen niet bedoeld zijn voor meer dan vier jaar, want vanaf hun vierde jaar zijn kinderen een stuk minder hulpbehoevend en kan de zorgtaak ook door één ouder gedaan worden. Dan kunnen de ouders op zoek naar een volgende partner, en zo spreiden ze de kansen op gezond nageslacht.

Tja, echt gezellig is het allemaal niet. Aan de andere kant, wie nu snikkend van de liefdesverdriet op de bank zit, niet getreurd, het komt goed, er zijn écht meer vissen in de zee. Die je vervolgens weer uitgebreid met je vriendinnen en een fles wijn kunt bespreken, uiteraard.

Voor nog veel meer interessante weetjes en boeiende feiten, lees hier het hele verhaal in Quest (€).

En echt, smileys zijn zo erg nog niet.