Goed, dat er één 'de ware' in de wereld is, lijkt misschien een beetje achterhaald. De meesten zijn er inmiddels wel van overtuigd dat er meerdere ware liefdes rondlopen. Blijft wel dat er een verschil is tussen een fling die kan vervliegen en echte liefde die beklijft. Wat is het verschil tussen de twee, en hoe zou je aan je lichaam kunnen aflezen of je met het eerste of met het tweede te maken hebt?

De wetenschap onderzocht het en heeft antwoorden gevonden. Volgens dit onderzoek, gepubliceerd in Nature, heeft het allemaal met je genen en je weerstand te maken.

Ieder mens heeft z'n eigen unieke humaan leukocytenantigeen (HLA, Human Leukocyte Antigen). Deze antigenen komen op de rode bloedcellen na in elke lichaamscel voor en zijn een belangrijk deel van je immuunsysteem, gezien ze je lichaam helpen bepalen welke cellen van 't eigen lichaam zijn en welke cellen ongewilde virussen en bacteriën zijn.

In het onderzoek werden 254 koppels onderzocht op hun HLA, en het bleek dat koppels van wie de HLA-'indeling' sterk verschilde, een sterkere aantrekkingskracht voelden. Of, om het onderzoek te citeren: dit verschil 'correlates with sexuality and enhances the desire to procreate.'

A-ha.

Het onderzoek verklaart ook waarom je je lief zo lekker vindt ruiken, want hoe sterker de HLA-complexen verschilden, hoe groter de kans dat partners aangaven dat ze elkaars geur fijn vonden. Wél merken de onderzoekers op dat dit misschien met een korreltje zout moet worden genomen, omdat verliefde koppels geneigd zijn alles aan hun partner leuk te vinden.

In het dierenrijk - waar men spreekt van MHC's, in plaats van HLA's - blijkt hetzelfde het geval. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dieren met sterk verschillende MHC's vaak gek op elkaar waren, een hechte band opbouwden en baby's kregen met een sterk immuunsysteem.

Ah, de romantiek van HLA's en MHC's...

Je wordt in je gehele leven maar op 3(!) personen verliefd >

Van: Redbook