hELLEpdesk: ik ga mijn schoonouders ontmoeten met Kerst

Hoe ben ik de beste schoondochter?

Meest gelezen

Hi hELLEpdesk,

Ik ben nu sinds twee maanden officieel met mijn nieuwe lover en ik ga met Kerst voor het eerst mijn schoonouders ontmoeten. Hoe toon ik me van mijn beste (schoondochters)kant? - F.

Hi F.,

Ik ben geen ouder van een kind, laat staan dat ik ooit schoonouder ben geweest. Ik heb wel schoonouders gehad, maar volgens mij is schoonouder zijn een vak apart en weet je pas echt wat relaxt is in een schoonkind als je een schoonouder bent. Kortom: my advice is flawed. Plus: geen schoonouder is hetzelfde. De ene schoonouder vindt het van een beregezellig karakter getuigen als je al bij het voorgerecht een peuk opsteekt, de ander vindt het weer gaaf dat je drie keer per week in de sportschool staat.

Advertisement - Continue Reading Below

Afijn, ik ben de hELLEpdesk, dus om je toch een doorwrocht antwoord te kunnen geven, heb ik alle inner voices die ik qua dit onderwerp heb getoetst bij alle schoonmoeders van de redactie. Want er zijn algemene waarheden - waarvan hieronder akte.

1. Help mee

Met stip op nummer één bij alle moeders (op eentje na, die als enige eis had: 'Ik wil gewoon de sparkle tussen jou en mijn kind zien, dan is het goed'): help een beetje mee. Vergeet in al het gedoe dus niet een bord of een glas mee de keuken in te nemen. Help vooral uitvoerend mee, niet per se inhoudelijk, want dat kan bemoeierig overkomen. Blijf in ieder geval niet de hele avond achterover leunen op je stoel.

Meest gelezen

Schoonmoeder X: 'Een beetje behulpzaamheid is bij iedereen charmant.'

2. Vergeet het idee dat je moet bewijzen hoe leuk je bent

Anders zat jij daar niet aan tafel, want ouders vinden hun kinderen te gek, dus geloven ook graag dat hun smaak in de liefde klopt. De hele avond bewijzen hoe leuk je bent, is niet alleen overbodig, het gaat dan vooral ook om jou, jou, jou. Hou je meer bezig met ontdekken hoe leuk je schoonouders zijn - luister, vraag door, lach hier en daar om een grap, toon interesse.

Schoonmoeder X: 'Ik zou dat misschien irritant vinden, als iemand gelijk heel aanwezig is - het komt allemaal vanzelf wel, doe nou maar rustig aan.'

3. Neem iets liefs mee

Vonden alle moeders zonder uitzondering voor je spreken.

Alle schoonmoeders: 'Dat is toch lief?'

4. Pluk niet de hele tijd aan hun kind

Je bent die avond met z'n allen. Continu zoenen kan ook later. (Zo nodig hoef je die sparkle dus ook weer niet te bewijzen.)

Schoonmoeder X: 'Oef, dat zou ik irritant vinden. Niet uit jaloezie, maar omdat het zo ongezellig is de hele tijd naar kleffe mensen te kijken.'

5. Heb in ieder geval één goede anekdote

Iedereen heeft minstens een verhaal dat altijd werkt als ijsbreker. Neem die tijdens de avond vooral mee.

Schoonmoeder X: 'Je hoeft niet alleen maar op te zitten en pootjes te geven, het is leuk om te zien wie je bent.'

6. Sexy kleden hoeft niet

Voor de mensen die teruggrijpen op een sexy look om zich zeker te voelen: don't overdo it. Een schoonouder hoeft niet per se te zien dat zijn/haar schoonkind zich sexy kan kleden. Besteed wél veel aandacht aan hoe je eruitziet, want dat laat zien dat je moeite doet voor de avond. Hou het alleen een beetje stijlvol.

Schoonmoeder X: 'Een heel diep decolleté tegenover me zou ik ingewikkeld vinden.'

Goed, F., voor de rest zou ik zeggen: word niet te dronken, rook als je rookt (komen ze vroeg of laat toch achter), heb het niet over politiek en onthoud dat je niet op per se op ze hoeft te lijken om uiteindelijk een goede band met ze op te bouwen.

Happy Kerst! Liefs,

Malu