Goed, we zijn de eerste die zeggen: uitzonderingen daargelaten. Maar over het algemeen geldt dus écht het adagium: eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger.

Dit onderzoek, gepubliceerd in Nature, onderzocht hoe groot de kans is dat een overspelig iemand zijn gedrag in de toekomst verandert. De studie focuste op de amygdala, het deel in ons brein dat een negatieve reactie kan afgeven op het moment dat we liegen. De amygdala is verantwoordelijk voor emotie, en speelt 'een sleutelrol in het signaleren, verwerken en beoordelen van opwinding'.

In het onderzoek werd ontdekt dat, elke keer als iemand wordt gepakt op iets dat niet mag of 'verkeerd' is, de sterkte van de negatieve reactie van de amygdala afneemt. De paper stelt: hoe vaker je over de schreef gaat, hoe minder gevoelig je bent voor de gevolgen daarvan.

Het onderzoek ondervond ook dat we bij elke fout steeds beter worden in het rationaliseren van die fout, wat ook meespeelt in de verminderde negatieve reactie in ons brein als we voor de zoveelste keer voor iets worden betrapt. Zo kunnen notoire vreemdgangers veel makkelijker rationaliseren dat ze hun affaires niet vertellen om de ander geen pijn te doen en geloven ze in 'wat niet weet, wat niet deert'.

Ai. Voor de geïnteresseerden: hier is de paper, The brain adepts to dishonesty getiteld, te lezen.