Uit onderzoek van de Northwestern University in Illinois blijkt dat het twintig minuten kost voor je gewend bent aan een leugen die je hebt bedacht. Na twintig minuten conflicteert het antwoord in je hoofd niet meer met de waarheid en rolt deze er dus makkelijker uit.

Het vertellen van een leugen kost je normaal gesproken mentale inspanning. Je moet namelijk de waarheid onderdrukken en je extra bewust zijn van het verhaal dat je vertelt. Maar als je je twintig minuten met je leugen bezig houdt, kost het geen extra energie meer om deze te vertellen. Sterker nog: je kunt er dan van overtuigd raken dat je de waarheid spreekt, ook al weet je logischerwijs dat het niet klopt. 'In je eigen leugen geloven' bestaat dus echt.

Wanneer iemand dus al lange tijd in z'n leugen leeft, wordt het steeds lastiger te ontdekken of iemand de waarheid vertelt. Maar dít zijn de tekenen waaraan je een leugen(aar) wel kan herkennen:

1. Je merkt dat iemand er langer over doet om een simpel antwoord te geven.

Dit komt dus door de mentale inspanning die je moet leveren om de waarheid te onderdrukken en je leugen vorm te geven. Wanneer je een lastige vraag stelt, is het natuurlijk niet gek dat er geen plotsklaps antwoord komt. Maar wanneer je naar iets feitelijks vraagt, zoals een geboortejaar, hoeft een antwoord niet lang te duren.

2. Iemands pupillen staan wijder.

Wanneer je brein hard moet werken om een antwoord (leugen) te bedenken, worden je pupillen groter. Zie je iemands ogen groter worden, dan kan het zijn dat hij of zij een alternatief antwoord bedenkt of zich probeert te herinneren hoe z'n leugen ook alweer in elkaar zat.

3. Er zitten weinig concrete visuele en auditieve details in een verhaal.

Vertelt iemand normaal altijd een levendig verhaal wanneer hij een leuk weekend heeft gehad, waarbij je door alle details direct een beeld krijgt, en ontbreekt daarvan nu elk spoor? Dan is de kans groot dat er iets niet klopt. Als iemand je eerder uitgebreid vertelde over hoe het er in een kroeg of restaurant uitzag, hoe een concert klonk en hoe het eten smaakte, en de beschrijving nu oppervlakkig blijft, kan dat een teken aan de wand zijn.

Top 5 ergernissen in het vliegtuig – en ongevraagde oplossingen >

Bron: Gatsby