Een bosje bloemen bezorgd op je werk. Een romantisch verrassingsweekend weg. Een lief telefoontje op het moment dat je het niet verwacht. Alle tekenen van een liefdevolle relatie, toch? Nou, misschien niet. Dit kunnen namelijk ook de signalen zijn van het tegenovergestelde: 'love bombing'.

Volgens Dale Archer, een psycholoog en auteur, komt 'love bombing' voor als mensen te veel liefde en aandacht krijgen. We hebben het dus niet over romantische gebaren of af en toe een verrassingsdiner, maar over te veel gesprekken over jullie toekomst samen en constant contact via social media en telefoon. Pas daarna wordt het echt creepy. Gebaren van affectie zijn altijd groots en over de top bij love bombers, waardoor mensen vaak snel denken dat ze hun soulmate of hun 'ware' hebben gevonden. Maar al snel verandert de liefdevolle, zorgzame en begripvolle partner in onredelijk, controlerend en manipulatief.

Wat is 'love bombing'?

In essentie is 'love bombing' een vorm van misbruik, waarbij een slachtoffer verdrinkt in een relatie waarbij de partner liefde, macht en controle probeert te houden.

'Gezonde relaties ontstaan langzaam en zijn gebaseerd op een reeks acties, niet een stortvloed van woorden,' schrijft Archer in een blogpost met de titel 'The Manipulative Partner's Most Devious Tactic', voor Psychology Today.

De term werd als eerste gebruikt bij de Unification Church of the United States in 1970, waar culturele leiders liefde gebruikten als een vorm van munitie 'om volgelingen massaal moorden en zelfmoord te laten plegen,' aldus Archer. 'Pooiers en bendeleiders gebruiken love bombing ook, om loyaliteit en gehoorzaamheid aan te moedigen.'

Hoe werkt het?

First things first; alle relaties zijn anders en als jouw partner je heel veel liefde geeft, wil dat niet meteen zeggen dat hij narcistisch is of psychopathische trekjes heeft. Sommige mensen zijn echt heel attent en blijven zo, zonder addertje onder het gras.

Maar degene die 'love bombing' als een vorm van controle gebruiken, gebruiken de als machtsmiddel, door veel affectie te tonen als het slachtoffer zich op een bepaalde (gewenste) manier gedraagt, maar ze later te straffen als het slachtoffer zich gedraagt op een manier die de misbruiker niet zint.

Als voorbeeld: een love bomber plaatst een schattige foto van jullie op Facebook, met een bijschrift hoeveel jij voor hem betekent en hoe blij hij is deze avond met jou door te brengen. Dezelfde persoon die je dus tien keer belt en je beschuldigt van vreemdgaan als je uiteten gaat zonder hem of op stap gaat met vriendinnen.

'Love bombing werkt omdat mensen een natuurlijke behoefte hebben om zich goed te voelen over wie ze zijn en vaak kunnen we deze behoefte niet alleen vullen,' schrijft Archer.

Hoe herken je 'love bombing'?

Volgens Archer zijn potentiële love bombing slachtoffers altijd in contact met hun partner, wat ze ervan overtuigt dat de intensiteit van de communicatie een teken is van een succesvolle relatie.

Text, Pink, Heart, Sweetness, Font, Label, pinterest

'Als overdreven vertoningen van affectie blijven, als acties en woorden stroken en je niet opeens minder waardevol wordt voor je partner, dan is het waarschijnlijk geen love bombing. Als er ineens een abrupte verandering is van het soort aandacht dat hij je geeft, van genegenheid en liefde naar woede, controle en onredelijke eisen, dan is dat wel een red flag.'

Wie is kwetsbaar?

Joe Pierre, een gezondheidswetenschapper op de afdeling Psychiatry and Biobehavioral Sciences bij UCLA, legt in Psychology Today uit dat narcisten (aka bekende love bombers) aantrekkelijk zijn, omdat ze voor zichzelf kunnen zorgen en zelfvertrouwen en ambitie. Ondertussen stelt Deborah Ward, auteur van het boek Overcoming Low Self-Esteem with Mindfulness, dat slachtoffers zich vaak aangetrokken voelen tot partners die ze aan hun ouders herinneren.

Vaak kiezen mensen die familietrauma's of onrust hebben ervaren, voor relaties met personen die soortgelijke kenmerken hebben als hun familieleden, in een poging te repareren wat er beschadigd was. Deze keuzes zijn geen teken van zwakte, maar van empathie, pleit psycholoog Perpetua Neo.

'Mensen denken vaak dat als je je aangetrokken voelt tot een narcist, je zwak bent en passief. Maar het zijn juist vrouwen die veel bereiken,' vertelt Neo in Business Insider.

'Een veelvoorkomende eigenschap die ik zie bij mijn cliënten, is dat ze te empathisch zijn voor anderen en te weinig empathie hebben voor zichzelf, omdat ze alles goedpraten voor anderen,' voegt ze toe.

Hoe voorkom je slachtoffer te worden van 'love bombing'?

Als 'love bombing' het slachtoffer een schuldgevoel geeft en ongelukkig maakt, hopen ze vaak de 'goede oude tijd' terug te krijgen, toen ze nog werden aanbeden door hun partner. Neo legt uit dat die over de top-liefde bedrieglijk was.

'Ze dompelen je onder in liefde en dan ineens ben je minder waard, waardoor je altijd alert bent en je niks fout wil doen. Daardoor vervagen je normen, je verliest je grenzen en jezelf,' voegt ze toe.

Het beste is nog altijd om de tijd te nemen voor het begin van een nieuwe relatie, zodat je je eigen grenzen kunt bewaken en perspectief kunt houden en je niet gevangen raakt in een 'love bombing'-relatie.

Archer vindt dat we dit advies niet moeten vergeten: 'Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het vaak ook zo.'

Lees ook: 'Benching' is het nieuwe, nare fenomeen in daten

Van: ELLE UK