We snappen: in de eerste maanden van een verkering is er niets lekkerder dan de hele dag in bed blijven liggen en samen uitslapen. Tikje ontregelend, maar wat geeft het. Maar! Ligt jouw lief tegen de tijd dat jullie uit de bubbel zijn gebroken nog steeds liefst tot het middaguur in bed? Minder goed.

Paar open deuren: een regelmatig slaapritme zorgt vaker voor een kwalitatief goede slaap, waarbij je een groot stuk aaneen doorslaapt en vanzelf, als je genoeg slaap hebt gehad, ontwaakt. Als je (bijna) altijd op hetzelfde tijdstip gaat slapen en ook weer op ongeveer hetzelfde tijdstip opstaat, went je lichaam hier namelijk aan. En goede slaap, zo weten we, brengt aantal positieve effecten met zich mee, zoals: een betere concentratie, meer energie, een stabieler gemoed, een betere huid, een weerbaarder immuunsysteem, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een rustgevende slaapomgeving is ook van belang voor een goede nachtrust. Een donkere, opgeruimde slaapkamer en een fijn matras en warm dekbed zijn allemaal factoren die een belangrijke rol spelen.

Goed, dan door naar de niet-zo-open-deuren.

Is uitslapen goed voor je?

Té lang slapen blijkt vooral voor mannen geen goede optie te zijn, want die zouden er minder vruchtbaar door worden. Uit dit onderzoek is gebleken dat koppels minder snel zwanger zullen raken als de man uitslaapt, en dus minder kans hebben op het krijgen van kinderen.

Aan het onderzoek hebben 700 stellen meegewerkt, en er is rekening gehouden met invloeden die de kwaliteit van sperma kunnen beïnvloeden zoals roken, depressie, leeftijd en werkstatus. De onderzoekers kwamen er zo achter dat de kwaliteit van de slaap en hoe lang iemand slaapt een rol speelt bij de vruchtbaarheid; mannen die minder dan zes uur of langer dan negen uur per nacht slapen, blijken 42 procent minder kans te hebben om hun vriendin of vrouw zwanger te maken. Da's dus bijna de helft minder kans. Het antwoord op de vraag of uitslapen goed voor je is, blijkt een duidelijke 'nee' te zijn.

Tussen de 7 en 9 uur slapen is perfect

'Er is weinig informatie over hoe slapen een effect kan hebben op de vruchtbaarheid van een man,' zegt Dr. Peter Schlegel, de vicepresident van American Society for Reproductive Medicine en hoofd urologie van New York City's Weill Cornell Medicine. 'We weten dat stress de vruchtbaarheid kan aantasten van zowel mannen als vrouwen. Uit deze studie is naar voren gekomen dat mannen die tussen de 7 en 9 uur slapen, maar niet langer dan 9 uur, een grotere kans hebben om hun vrouw of vriendin te bevruchten.'

Slaap-apps

Willen weten hoeveel je per nacht nou eigenlijk echt slaapt, zonder op de klok te hoeven kijken? Er zijn verschillende slaap-apps die dat meten. Soms slaap je meer dan je denkt, dan is zo'n app best handig. Ze meten onder andere hoeveel je tijdens je slaap beweegt. Er zijn natuurlijk meerdere factoren die de kwaliteit van je slaap beïnvloeden, dus de app kan niet alles achterhalen, maar het geeft je wel een beeld. Een bekende slaap-app is bijvoorbeeld Sleep Cycle voor iPhone. Ook heb je de app Sleep Time, die voor de iPhone én voor Android geschikt is.

Van: Cosmopolitan NL