Wanneer je net uit een break-up komt, krijg je vast vaak een advies wat je liever niet wilt horen: 'Je moet even wat tijd voor jezelf nemen.' Een advies waar je met een gebroken hart echt niet op staat te wachten.

Nee, we willen niet alleen zijn. En het ergste is als mensen zeggen dat je dat wel zou moeten doen. Wat nóg erger is: je weet diep van binnen dat het eigenlijk een goed advies is.

All by myself...

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom wat tijd voor jezelf nemen na een break-up goed voor je is. Zeker als je laatste relatie nogal traumatisch is geëindigd (bijvoorbeeld als je erachter bent gekomen dat je partner vreemd ging). 'Wanneer je na een break-up al snel (binnen een paar weken of maanden) in een andere relatie stapt, hebben je hersenen het trauma van de vorige break-up nog niet goed verwerkt. Hierdoor zul je je nieuwe relatie binnen een paar weken door de lens van je oude relatie gaan bekijken, waardoor je iemand misschien wel minder snel vertrouwt.' vertelt Dr. Danielle Forshee, psycholoog die gespecialiseerd is in relatiecounseling.

Maar zelfs als je break-up niet traumatisch was, en de koek gewoon echt op was, is het nog steeds verstandig om even wat tijd voor jezelf te nemen. Hoeveel tijd je nodig hebt, bepaal je natuurlijk zelf. Maar als je merkt dat je een nieuwe eventuele vlam nog de hele tijd met je ex vergelijkt, is dat een teken dat je nog niet klaar bent voor een nieuwe relatie. 'We hebben allemaal heel snel het gevoel dat we iemand anders nodig hebben om gelukkig te zijn, maar neem eerst tijd voor jezelf.' zegt Forshee.

Verlangens

Voor alle duidelijkheid, het is heel normaal om naar een andere relatie te verlangen als je net uit een break-up komt. Het meeste van dat verlangen ligt buiten jou controle om en heeft alles te maken met stofjes die worden aangemaakt door je hersenen. Na een break-up, is je brein er niet aan gewend om alleen te zijn. Wanneer je met iemand samen bent waar je een klik mee hebt, maken je hersenen het stofje dopamine aan. Dit stofje zorgt ervoor dat we ons goed voelen. Na een break-up wordt dat stofje dus niet meer in dezelfde mate aangemaakt als daarvoor.

Daarom is het ook logisch dat je het liefste troost wilt zoeken bij iemand anders. Het verklaart misschien ook waarom je de neiging hebt om weer contact te zoeken met een eerdere ex. Het vertrouwde gevoel wat je bij een eerdere ex krijgt is makkelijker om in verdrietige tijden naar terug te grijpen dan iets aanpoten met een totale vreemde die jou nog helemaal moet leren kennen.

Maar zelfs als je geen toenadering zoekt bij een eerdere ex, maar je je snel op het dateleven stort, kan dat er ook voor zorgen dat je slechte ervaringen krijgt met daten. 'Mensen zijn verslaafd aan verliefdheid.' zegt Foshee. En wat ze daarmee bedoelt is dat mensen verslaafd raken aan het opwindende gevoel van iemand nieuws ontmoeten en een klik voelen.

Relatiehopping

Wanneer het verliefde, opwindende gevoel in een relatie weggaat, zijn er veel mensen die de relatie snel beëindigen. Dat is zonde, want volgens Forshee is de tweede fase van de liefde – de hechtenisfase – de fase waar de echte liefde plaatsvindt. Écht van elkaar houden, en ja, óók van elkaars gebreken. 'Mensen die van relatie naar relatie hoppen hebben die hechtenisfase nooit gekend. Deze mensen zijn dus ook eerder verslaafd aan het gevoel van verliefd zijn, en voelen steeds als de verliefdheid in hun relatie minder wordt, de hunkering naar nieuwe mensen ontmoeten en opnieuw verliefd worden. Het is als een extase, en wat gebeurt er met extases? Juist, die gaan snel voorbij, en daar start het patroon van relatiehopping.' vertelt Forshee.

Het klinkt natuurlijk allemaal angstaanjagend, het idee dat je je vermogen om geluk te voelen kunt verliezen door een break-up. Maar Forshee zegt dat je dat kunt voorkomen door, jawel, wat tijd voor jezelf te nemen. Door even een tijdje alleen te zijn kun je de tijd nemen om te kijken naar de fouten in de vorige relatie. En dat is alleen maar goed voor de toekomst.

Van: Cosmopolitan UK