Liefde: waarom doen we er eigenlijk aan? Women's Health zocht antwoord; we delen.

Romantische liefde, wat is daar het nut van?

'Steeds dezelfde fouten, steeds dezelfde pijn, bijna net zo gruwelijk als helemaal alleen te zijn,' omschreef Hans Teeuwen ooit de liefde in zijn conference Industry of Love. Het moge duidelijk zijn dat zijn liefdesperikelen op dat moment weinig happy endings kenden. Wel weerspiegelt het 't gevoel van een gebroken liefde, de bittere nasmaak en het verscheurde gevoel dat je in je buik gesplitst krijgt zodra er een punt achter een romance wordt gezet. We kennen het allemaal, ontkennen heeft geen zin.

Bijna alle liedjes gaan over liefde (ahum, seks)

Niet alleen Hans Teeuwen had door dat er van het thema liefde wordt gesmuld. Het gros van de liedjes gaat over de liefde. Sterker nog: een onderzoek van University at Albany, State University of New York, naar liedjes als medium voor verpakte seksuele berichten, liet zien dat bij ongeveer 92% van de 174 nummers die in 2009 in de Top Tien stonden een vleug(je) seks te vinden was.

Alles leuk en aardig met die liefde, maar waarom hunkeren we er zo naar? De lust, het krijgen van kindjes? Is daar romantiek bij nodig? Hoe liefdeloos het ook klinkt, voor het maken van kindjes is - theoretisch gezien dan hè- geen romantiek nodig. Dus wat is dan het nut? Waarom vinden we het zo leuk? We vinden liefde het mooiste dat er is. Of juist het aller vreselijkste. Ligt er maar net aan wanneer je het vraagt. Maar waarom doen we eraan? Waarom worden we verliefde? De wetenschap zou er z'n kop nog over breken en ook in de psychologie is het antwoord nog niet gevonden. In de filosofie hebben ze er wel - niet bewezen - ideeën over.

Skye C. Cleary, filosoof en schrijver van het boek Existentialism and Romantic Love, schetst vijf filosofische perspectieven die duidelijk in beeld worden gebracht in een TedEd video.

youtubeView full post on Youtube

Bron: Women's Health