Vorige week pleitten we voor minder taalfouten met dit artikel: 5 taalfouten die echt niet meer kunnen. Jullie reactie was hartverwarmend – het stuk werd fanatiek gedeeld op Twitter en Facebook en de discussie die ontstond rondom sommige punten (zo werd er bijvoorbeeld – terecht – een kanttekening geplaatst bij punt 4) liet zien dat taal leeft.

Ook tipten jullie nog veel meer fouten die onze tenen doen krommen (en hee – da’s op papier wellicht niet helemaal correct Nederlands, maar zo puristisch zijn we nu ook weer niet), die we bij dezen delen en waarvoor we jullie graag bedanken.

Nog één keer. Taalfouten die echt niet nodig zijn volgens onze lezers.

1. ‘We hadden dus zo en zo/zowieso/zowiezo/sowiezo/zo wie zo/zoiezo iets anders moeten kiezen.’
De mogelijkheden om ‘sowieso’ te schrijven lijken in dit land schier oneindig, maar er is toch echt maar één juiste spelling van het woord, en die bevat sowieso geen ‘z’ of ‘en’.

Bedankt Savannah, Yvonne, Kim en Anne.

2. ‘Ben je de enigste die met de fiets is gekomen?’
Nee. Nee. Nee. ‘Eniger’ dan ‘enig’ kan niet, dus het is heel simpel: ‘enigst’ bestaat niet. Alleen als je spreekt over een ‘enig kind’, wordt ‘enigst’ (officieel) nog geaccepteerd, maar neem nou maar geen risico’s en blijf te allen tijde bij ‘enig’.

Bedankt Joy, Kayleigh, Sanne en Gwendolyn.

3. ‘Ah ja, ik heb jouw ook echt super gemist. En trouwens, ik heb jou trui nog liggen, zal ik die bij jouw langsbrengen?’
We doen hierboven drie keer voor hoe het niet moet, waardoor we hopen dat het muntje al valt. ‘Jou’ gaat over de ander, ‘jouw’ gaat over iets wat van de ander ís. Jouw trui is van jou. Dus.

Bedankt Seline, Heidi, Daantje, Christel en Veerle.

4. ‘Ik irriteer me aan heel veel dingen.’
We snappen dat je, wanneer je je ergens aan ergert, best een beetje boos kunt zijn en dus vergeet hoe de Nederlandse taal werkt, maar tóch. Je ergert je aan iets, of iets irriteert je. 'Dat ergert me' kan overigens ook.

Bedankt Helen.

5. ‘Ja dit ging dus fout, dus nu moet ik het overnieuw doen.’
Je hebt ‘opnieuw’ en ‘je doet iets over’. Tien keer ‘opnieuw’ herhalen, en je vergeet het nooit meer. Kleine kanttekening: Annie M.G. Schmidt gebruikt wel 'overnieuw', maar laten we afspreken dat ze de enige is die dat mag.

Bedankt Sara.

En dan nog dit:

6. ‘Hij is me allessie.
Is inderdaad verschrikkelijk, Laura Hillege. Da’s geen nieuwe taalfout (want ‘me’ hadden we al), maar wel een zin die het verdient een zesde plek op deze lijst te krijgen, omdat het de koning is onder de tenenkrommende zinnen.

Waar het mee begon: 5 taalfouten die echt niet meer kunnen >

Acht dingen die we allemaal doen zonder het te zeggen >