Tien tegen een dat je scannend door dit artikel heen gaat, dus we komen meteen maar tot de kern:

JE SMARTPHONE RUÏNEERT JE SPANNINGSBOOG.

Er komt continu zoveel leuks, moois, opvallends en ontroerends op ons af, dat we steeds sneller beslissen of we iets al dan niet de moeite waard vinden. Van het feit dat we tegenwoordig zappend de dag door gaan waren we ons al wel bewust, maar nu staat het officieel vast: het digitale leven verandert ons brein.

Microsoft deed in Canada onderzoek naar de lengte van onze spanningsboog. Tweeduizend mensen werden ondervraagd, en bij 112 personen werd de hersenactiviteit gemeten terwijl ze deden wat ze altijd al doen: zich bezighouden met verschillende schermpjes.

Tenzij de onderzoekers over superieure concentratieskills beschikken, zal het even geduurd hebben voor de uitslag er was. Want wat blijkt: we kunnen onze aandacht tegenwoordig nog maar acht seconden bij één ding houden. Om de ernst van dit feit even te illustreren: dat is een hele seconde korter dan een goudvis. En om het nog erger te maken: in het jaar 2000 konden we ons nog twaalf seconden lang focussen. Wow.

Het ding is: de gemiddelde goudvis beschikt niet over een smartphone. Want daar schijnt volgens dit onderzoek het probleem te liggen. Al die schermpjes in ons leven, die ons voorzien van vluchtige informatie, zorgen ervoor dat we het moeilijk hebben als we ons een keertje langer op één zaak moeten focussen. Vooral met de jongeren blijkt het slecht gesteld. En in het algemeen geldt: hoe enthousiaster het technologiegebruik en de mediaconsumptie, hoe korter de spanningsboog.

Voordat je uit pure zelfbescherming al die apparaten het raam uit kiepert (als je dit leest is het godzijdank nog niet te laat): er kleven ook voordelen aan onze nieuwe levensstijl, aldus de (let wel: door Microsoft gesponsorde) onderzoekers. Zo gaat multitasken ons tegenwoordig een stuk beter af. Bovendien gelooft menig wetenschapper dat ons brein zich aanpast aan de manier waarop we het gebruiken en dat we dus, mocht het in de toekomst nodig zijn, de goudvis weer zullen inhalen. Fjuuw.

Ook fijn om te weten als je opgeslokt wordt door de technologie: stress is niet per se slecht >

En knokkels kraken mag (mits met mate) dus óók gewoon