UPDATE 24-06-2016, 08.15 uur
Alle stemmen zijn vanochtend geteld en het Brexit-kamp wint met 52 procent van de stemmen - een verschil van iets meer dan een miljoen, zo weet Nu.nl. Gisteravond sloten de stembussen om 23.00 uur (Nederlandse tijd), waar het flink druk was geweest. De opkomst was maar liefst 72 procent. In de loop van vandaag zal duidelijk worden wat de gevolgen van deze uitkomst zijn.

#Leave won the race.

Hoe het bekende Britse 'tegen'-kamp deze ochtend reageert op deze voorlopige uitslag? De eerste posts druppelen binnen... (Scroll even naar beneden voor alle inspanningen van de BB's vóór het stemmen.)

instagramView full post on Instagram

//

WAT IS BREXIT?
23-06-2016, 16.45 uur

Radio, televisie, kranten, nieuwswebsites; je ziet en hoort talloze updates voorbijkomen over de Brexit. Maar hoe steekt het nou precies in elkaar? En wat betekent het voor ons als Groot-Brittannië uit de EU stapt? Wij geven je de antwoorden op de 'simpele' vragen die je wellicht niet durft te stellen of om het geheugen even op te frissen. Komen ze:

Waarom wilden de Britten een referendum?

Er heerst, net als bij veel landen in Europa, al langer onvrede over de gang van zaken in Europa. De eurocrisis, de schulden van Griekenland, het migrantenprobleem; net als in Nederland speelden politieke partijen op die onvrede in en zo werd in Engeland de UK Independence Party (UKIP) steeds groter. De partij, geleid door Nigel Farage, had slechts 3 zetels in 1999, maar heeft er inmiddels 24(!). UKIP kreeg bij de laatste verkiezingen 13 procent van de stemmen en kreeg daardoor een zetel in de House of Commons (de belangrijkste kamer van het Britse parlement). Door de steeds grotere invloed van UKIP werd premier David Cameron gedwongen om een steeds kritischere toon tegenover de EU aan te nemen. Hij weigerde verschillende pacts én beloofde in 2015 dat als-ie de verkiezingen zou winnen, hij een referendum zou houden onder de Britten of ze in de Europese Unie wilden blijven. Hij won en zo geschiedde. David Cameron heeft inmiddels zelf een pro-Europa-toon aangenomen en was de afgelopen dagen op tv de EU fel aan het verdedigen.

Wat houdt de Europese Unie heden ten dage in?

De Europese Unie (EU) is een economische en politieke samenwerking van 28 Europese landen (hier vind je alle landen die erbij horen). De EU werd opgericht na de Tweede Wereldoorlog (eigenlijk zelfs nóg eerder, rondom kolen en staal) om de economische welvaart weer een duw te geven, en om ervoor te zorgen dat er ook op militair gebied een samenwerking kwam (lees: een oorlog tussen landen in Europa werd zo veel onwaarschijnlijker, ook omdat er zo met elkaar gehandeld moest worden). De EU is inmiddels 'één markt' geworden, waarbij goederen en mensen zich moeiteloos tussen de landen kunnen manouvreren. Haast alsof het één land is. Er kwam ook een eigen valuta, de euro, die door 19 landen (niet door Groot-Brittannië) wordt gebruikt. Bovendien is er een eigen parlement die voor de EU-landen beslist en regels opstelt over dingen als het milieu, transport en zelfs dingen als mobiele telefoonkosten.

Meer weten? Kijk dan even naar deze video, waarin in twee minuten wordt uitgelegd hoe de EU precies werkt:

Wat gebeurt er als er écht een Brexit komt?

Niemand weet dat, aangezien er nog nooit een land uit de EU is gestapt. Wat wel zeker is: dat zal de EU flink verzwakken. Groot-Brittannië is een grote speler en met de eurocrisis en geldproblemen van de Zuid-Europese landen zeer belangrijk voor Europa. Daarnaast zien de andere landen van het Verenigd Koninkrijk, Schotland, Wales en Noord-Ierland, het totaal niet zitten als Engeland vertrekt. Schotland heeft zelfs al aangegeven dat ze dan wederom een referendum gaan houden om zelfstandig te worden. Deze landen profiteren ook qua inkomen enorm van de EU en zullen dus flink gaan steigeren als een Brexit erdoor komt.

Waarom willen zoveel mensen in Engeland een Brexit?

Velen hebben het idee dat Brussel teveel macht heeft gekregen. Daarnaast gingen ze nooit over op de euro en hebben ze een enorme financiële sector, waardoor ze de EU minder nodig hebben dan, laten we zeggen, een Frankrijk, Duitsland, of wij.

Daarnaast is 'mass immigration', de massa-immigratie, iets waar veel Britten zich, net als Nederlanders, zorgen over maken. Jep, xenofobie heerst helaas volop. Sinds 2000 is de immigratie naar Engeland verdubbeld door mensen uit Europese landen als Polen, Bulgarije en Roemenië en het VK kan daar weinig aan doen, omdat we in de EU open grenzen hebben. Britten klagen dat dit een enorme druk legt op de huizen- en banenmarkt en ze vinden dat de Engelse heritage ten onder gaat. De vluchtelingencrisis uit Syrië en ISIS hebben de immigrantencrisis door heel Europa extra op scherp gezet en de Britten lijken het zat te zijn. Angst lijkt ook te regeren in het Verenigd-Koninkrijk en, net als in Amerika (hallo Trump), wordt hier door de conservatieve politiek flink op ingespeeld. Zo liet Boris Johnson, de voormalige burgermeester van Londen, weten:

'Staying in the European Union as it evolves towards an ever more centralized, federalist structure in an effort to preserve the euro is the risky option. The best thing for us now because we’re a great country, a proud economy, a proud democracy, is to take back control over our borders, over the huge sums of money that we send to the European Union, and to take back large amounts of control for our democracy.'

Wat zijn de nadelen voor de Britten als er een Brexit komt?

Uiteraard zit er ook een downside aan een Brexit. Ze gaan weg uit 's werelds grootste vrije handelzone en Amerika heeft al aangegeven dat ze Europa qua handen zullen verkiezen boven Groot-Brittannië. Obama zei letterlijk dat Engeland dan 'achteraan de rij moest plaatsnemen'. Yikes. Het gaat ze dus flink wat kosten op dat gebied en het Britse ministerie van financiën gaat er al van uit dat een Brexit het land in een recessie zal storten, een half miljoen banen zal kosten en dat het loon van mensen die wel hun baan houden, gaat dalen.

Daarnaast zal de migrantencrisis zo zeker niet opgelost zijn. Frankrijk heeft al laten doorschemeren dat ze bij een Brexit uit Calais - waar mensen makkelijk de overtocht van Frankrijk naar Engeland kunnen maken - weg zullen gaan, en 'illegale' migranten niet meer tegen zullen houden. En dan hebben we het nog niet eens over het vrije reizen in Europa gehad...

Wat gaan we in Nederland van een Brexit merken?

Zoals gezegd wordt het vrije verkeer van mensen en goederen geregeld door afspraken binnen de EU. Als Groot-Brittannië weggaat, geldt dit niet meer voor Engeland. Vooral de Britse economie zal hier waarschijnlijk onder te lijden krijgen, maar Nederland handelt veel met Groot-Brittannië. Dit zal dus een flinke omschakeling worden en we zullen er volgens de laatste berekeningen 10 miljoen op achteruit gaan.

Het CPB berekende dat een Brexit Nederland 10 miljoen euro zou kosten. Echter wordt ook voorspeld dat de banden tussen de blijvende EU-landen, vooral tussen Duitsland, Frankrijk, Nederland en België, zullen versterken.

Hoe zal het voor EU-inwoners zijn die in Groot-Brittannië wonen?

Het Britse parlement heeft aangegeven dat ze voor die mensen alles zo makkelijk mogelijk zullen maken en ze er heus niet uit zullen gooien. Bovendien zal het een paar jaar duren voordat de nadelen boven komen drijven, omdat er nieuwe afspraken gemaakt moeten worden. Het zal dan echter in de toekomst wel een stuk moeilijker zijn om in Groot-Brittannië te gaan wonen en daar te werken als 'buitenlander'.

Wie zijn er voor en tegen?

In Groot-Brittannië maakt men zich grote zorgen over de vele jongeren die niets met politiek hebben en ze vrezen dat een groot deel dan ook niet gaat stemmen. Veel bekende Britten, zoals Emma Watson en Vivienne Westwood, zijn daarom al campagnes gestart om ze toch naar de stembus te krijgen. Op shirts en slogans prijkt: 'Don't let an older generation decide your future'.

Sowieso zijn de Britse celebs volop vertegenwoordigd in het 'tegen' kamp. Van Alexa Chung tot de Beckhams; allen laten ze duidelijk weten tégen een Brexit te zijn.

 
 

Keira Knightley maakte zelfs een video:

Wat is de stand? Voor of tegen?

Uit eerdere pols blijkt dat het erom gaat spannen. Het is nu écht fifty-fifty met wellicht een lichte winst voor het 'voor'-kamp. Maar uit het verleden blijkt dat polls er flink naast kunnen zitten, dus het blijft afwachten. De Britten gaan vandaag naar de stembussen en uit de eerste uitslagen blijkt dat 'remain' nu voor staat met 52 procent.

Wat als er écht een Brexit komt, volgt Nederland dan met een Nexit?

Dat gaat niet zo snel. PVV-leider Wilders hoopt er wel op, maar een Nexit-referendum zal op zich laten wachten. Zoiets heeft namelijk nogal wat voeten in de aarde. Maar het kan er zeker komen. Daarnaast is er in ons land (nog) geen bindend referendum mogelijk, dan zou de Nederlandse Grondwet veranderd moeten worden.