Al gehoord van de turntweeling? Deze Nederlandse schonen dingen mee naar olympisch goud in Rio de Janeiro. Gisteren werden ze met de Nederlandse ploeg zevende in de teamfinale. Het Amerikaanse team pakte goud, maar het was al een enorme prestatie op zich voor de Nederlandse turnsters om de finale te bereiken, dat is namelijk nog nooit(!) eerder voorgekomen.

En! De tweeling plaatste zich ook voor de individuele finales: Lieke kwalificeerde zich voor de meerkampfinale (die morgen om 20.55 uur plaatsvindt) en Sanne – ook wel de 'Orange Elegance' genoemd – haalde de finale op de evenwichtsbalk (maandag). Go Holland!

De turnsters zijn – net als het complete Nederlandse team eigenlijk – elegant. Ze voeren misschien niet de hoogst haalbare acrobatische vaardigheden uit, maar zijn daarom niet minder mooi om naar te kijken:

youtubeView full post on Youtube

Dit is alles wat je moet weten over de Wevers-tweeling voor je ze gaat zien komende donderdag en maandag.

1. Ze lijken hun blessures af te wisselen

Hoewel ze maar zes minuten schelen in leeftijd en dezelfde coach hebben (vader Vincent), deelt de tweeling niet bepaald hetzelfde geluk tijdens competities. Sanne debuteerde als individuele turnster tijdens de Junior Europese Kampioenschappen in 2004 en nam sindsdien deel aan verschillende grote evenementen. Aan de andere kant zat Lieke vast aan vele blessures en moest ze wachten tot ze in 2009 eindelijk haar eerste optreden maakte in een grote competitie.

In 2009 begonnen de twee hun verwondingen af te wisselen en schitterden ze nooit samen op hetzelfde moment. 'Als ik deelnam aan een groot evenement, was Lieke geblesseerd en andersom,' vertelde Sanne in 2015 in The Hard Way to Success.

Lieke was de eerste met een grote blessure – net voor de Europese Kampioenschappen in 2009 scheurde ze haar voorste kruisband. Het duurde bijna twee jaar voor ze volledig herstelde van de knieblessure; ondertussen zat ook Sanne op de tribunes met een gewonde elleboog. Toen Sanne er weer bovenop was, representeerde ze Nederland tijdens het WK 2010 in Rotterdam – maar moest vroegtijdig afhaken vanwege een schouderblessure die een operatie vereiste.

Lieke kon niet meer deelnemen aan wedstrijden tot 2011, toen ze meedeed aan het WK in Tokio en het Nederlandse team naar de dertiende plek hielp (Sanne was er niet bij wegens nóg een blessure). Later, na het Olympic Test Event in 2012 – waar Nederland zich niet wist te plaatsen voor de Olympische Spelen – blesseerde Lieke haar pols, waarvoor opnieuw een operatie nodig was, waarop een nog langer herstel nodig was.

2. Ze vinden het geweldig dat ze eindelijk in hetzelfde team zitten

Pas in 2014 was de tweeling tegelijkertijd blessurevrij en werden ze beide geselecteerd voor het Nederlandse team voor het EK in Sofia, Bulgarije. Dit was inmiddels tien jaar nadat Sanne haar internationale debuut maakte als junior turnster voor Nederland.

'Iedereen heeft ons steeds apart van elkaar gezien, dus toen we eindelijk in hetzelfde team kwamen, voelde dat heel speciaal,' zei Lieke in The Hard Way to Success.

3. Ze staan bekend om hun pirouette

De Wevers hebben een innovatieve manier gevonden om de moeilijkheidsgraad van hun oefeningen op te schroeven: met een pirouette.

In 2010 werd er zelfs een pirouette naar Sanne vernoemd in de Code of Points (een boek met regels die het aantal punten per oefening beschrijft): de dubbele pirouette met één been horizontaal.

Sport venue, Black, Monochrome, Black-and-white, Photography, Snapshot, Arena, Stadium, Springboard, Balance, pinterest
Tumblr

Juist: makkelijker gezegd dan gedaan. Het is de normaalste zaak van de wereld dat turnsters een pirouette wiebelend doorstaan op de balk. Tijdens de Olympic Trials van 2016, viel Gabby Douglas zelfs terwijl ze één pirouette probeerde te maken met haar been horizontaal.

4. Ze staan aan de top van hun carrière

Het turnen staat bekend om haar jonge atleten, dus het is vrij uniek voor twee twintigers (in plaats van tieners) om hun hoogtepunt te bereiken. Sinds 2014 zijn ze alleen maar beter geworden. Sterker nog, in de afgelopen twee jaar hebben ze de grootste prijzen uit hun carrière gewonnen.

Tijdens de Europese Spelen in Baku in 2015, liep Lieke weg met meerdere medailles waaronder een gouden plak voor de balk.

Tijdens het EK won Sanne brons op de brug en eindigde ze het seizoen met een zilveren medaille voor haar specialiteit, de balk, tijdens het WK in Glasgow.

In 2015 hielpen de dames hun team een plek voor de Olympische Spelen te veroveren, voor het eerst sinds 1976. En voor de tweeling zal dit waarschijnlijk hun laatste stop zijn. 'Er is niet meer zo veel tijd voor ons in het turnen. We zijn 23 en Rio is ons hoogste doel om samen te bereiken,' zei Lieke in een interview in 2015. Maar hun laatste moment zal er een zijn om niet te vergeten.

5. Want het is mogelijk dat ze weglopen met een medaille

Sanne heeft de grootste kans op een plak. Ze kwalificeerde zich in de finale van de balk en moet het voor een plek op het podium onder andere opnemen tegen Simone Biles – ook wel 'The Biles' – (VS), Laurie Hernandez (VS) en Flavia Saraiva (Brazilië), de top drie gekwalificeerden.

Hoe onwaarschijnlijk het ook is dat ze de eerste plek onder de neus van Biles vandaan pakt, is de balk altijd onvoorspelbaar en als Sanne een goede dag heeft, en als enkelen van de favorieten het voor gezien houden, kan ze misschien een greep doen naar die gouden plak. Dat is namelijk precies wat er gebeurde in 2015.

En mocht dat gebeuren, heeft ze een heel team dat haar toejuicht – met Lieke als luidste cheerleader natuurlijk. Gaat dat zien, maandag 15 augustus om 20.46 uur.

bron: ELLE