Voor ieder die niet per se gelooft in een jaarlijkse lijst vol dingen waar je mee moet beginnen, maar juist gelooft in de kracht van stoppen met dingen: ELLE's manifest voor 2019, met 9 dingen waar we in het nieuwe jaar gerust mee mogen ophouden.

1. Plastic rietjes, bekertjes, bordjes

Als je daar in 2019 mee stopt, ben je alvast hartstikke voorbereid op de toekomst, want vanaf 2021 worden plastic wegwerpartikelen verboden. Hopelijk zitten we dus over zo'n tien jaar net zo over plastic picknicks te denken als we nu doen over roken in de trein - dat is ook pas elf jaar geleden, in hetzelfde jaar dat Green Light van Beyoncé en With Every Heartbeat van Robyn hits waren.

xView full post on X

2. Niet doorlopen in de tram of bus als er meer mensen in moeten

Het is gewoon leuk als in 2019 het maximaal aantal mensen kan instappen in trams, bussen en treinen.

3. De term 'content creator'

De term 'content creator' voelt als het equivalent van PostNL dat zegt dat het tussen 8.30 's ochtends en 22.30 's avonds zal bezorgen. Je denkt dat je weet waar je aan toe bent, maar eigenlijk kan alles nog.

4. Facebookmeldingen van mensen die naar een event bij jou in de buurt gaan

Facebook....... wil je daar mee stoppen?

5. Whatsappen

Whatsapp is pas sinds 2010 echt gemeengoed geworden en soms vergeet ik dat. Dan kom ik in een loop terecht die steeds verder terug de geschiedenis in beredeneert, met de vraag: hoe communiceerden we? Het gaat van appen naar SMS'sen, mailen, bellen, brieven sturen, faxen (!) tot en met het punt dat je fysiek naar iemand toe moest om iets te vertellen. Dat is heel onhandig, maar ik vraag me daarna wel altijd af hoeveel je elkaar te vertellen hebt als je een week niet met je vrienden of geliefde appt.

6. Stories van concerten

Het geluid hapert vaak en het podium ziet er nooit heel anders uit. Alleen als Adele en Beyoncé opeens een verrassingsconcert geven in het Goffertpark, is het echt leuk als iedereen concertstories maakt.

7. 'We hadden het niet zo bedoeld'

Ook in 2019 gaan mensen (onbedoeld of per ongeluk) stomme dingen zeggen waar het internet op reageert. Het lijkt me verfrissend als iemand dan eens zegt: 'Sorry, ik was een lul. Bedankt voor de reacties, nu weet ik wat ik moet doen om iets minder een lul te zijn.'

8. 'Iemand dringend een huis nodig? Mijn appartement komt anderhalve week vrij!'

Voor 700 euro. Ofzoiets. De woningmarkt is crazy maar wat nog veel crazier is, is je huis in de verhuur gooien om er goede centen mee binnen te halen en je oproep beginnen met 'iemand in nood of dringend een huis nodig?!', want dat is zoiets zeggen als 'Iemand dikke vette honger? Ik heb nog een halve pizza over voor twee euro!'. Iemand willen helpen en aan iemand geld willen verdienen zijn twee verschillende dingen; voor die laatste heb je gewoon Airbnb.

ELLE TV

preview for ELLE TV