Je weet hoe het gaat: je telefoon was 's ochtends nog 100%, halverwege de dag geeft-ie al een oranje balkje aan en rond 16% valt-ie opeens in één keer uit. De oplossing, als je geen eigen oplader bij je hebt: een openbare oplaadplek gebruiken, die we op steeds meer plekken gaan zien. Ook vaak gedaan: je telefoon op Schiphol nog even wat extra procenten geven, vlak voordat je daadwerkelijk gaat vliegen, bij één van de oplaadpalen.

Allemaal niet zo slim, blijkt nu uit een waarschuwing van Drew Paik van beveiligingsbedrijf Authentic8 aan CNN. Want ja: hackers weten inmiddels ook via 'slechte' oplaadkabels je telefoon te hacken, en daarmee alle gevoelige informatie die erop staat. Juice jacking, wordt het genoemd. Paik:

'Just by plugging your phone into a [compromised] power strip or charger, your device is now infected, and that compromises all your data.'

Klinkt vergezocht, maar je oplaadkabel is natuurlijk niet alleen maar een oplaadkabel: het transporteert ook informatie – net als dat je foto's automatisch naar je laptop worden gestuurd als je je telefoon via je oplaadsnoertje in je MacBook inplugt. Smsjes, whatsappjes, foto's, contacten: alles kan via het kabeltje verzonden worden.

Paik stelt dat we nog veel te goedgelovig zijn als het op openbare oplaadplekken aankomt en hij heeft een heel onderzoek om die bewering te onderbouwen. Authentic8 installeerde, bij wijze van test, tijdens de RSA Security Conference een oplaadpunt met corrupte kabeltjes. Zo'n tachtig procent plugde hun telefoon in zonder ook maar iets te vragen over de veiligheid van de kabeltjes. Theoretisch kon alle data van die telefoons worden 'gepikt'. De andere twintig procent keek met verbazing en lachte: 'Do people really do that?' En dat is nog op een beurs van de beveiligingsbranche, waar de bezoeker dus bovengemiddeld goed op de hoogte is van veiligheidsrisico's.

Kortom: een beetje meer scepsis als het op snoertjes aankomt, kan geen kwaad.

Een paar tips om je telefoon te beschermen:

  1. Een open deur, maar probeer je telefoon zo veel mogelijk thuis op te laden, in plaats van op openbare plekken met openbare kabeltjes;
  2. Koop een externe batterij en neem die altijd, vol opgeladen, mee in je tas als reserve;
  3. Investeer in een USB-kabel die alleen oplaadt en geen data transporteert, zoals de meeste kabeltjes;
  4. Zorg dat er een slot op je telefoon zit, door middel van een PIN of wachtwoord, zodat je apparaat niet automatisch verbindt met hetgeen waar-ie wordt ingeplugd. Zie hier hoe je dat moet doen.
Van: Cosmopolitan UK