De stemmen zijn binnen, de balans is opgemaakt (vijf redenen waarom we blij kunnen zijn met de verkiezingen van dit jaar) en het samenstellen van een coalitie kan beginnen.

De uiteindelijk gekozen coalitie zit vier jaar – maar waarom eigenlijk vier jaar? Antwoord op je vragen.

Sinds wanneer zit een coalitie vier jaar?

Al héél lang: sinds 1888 worden elke vier jaar alle Tweede Kamerleden opnieuw gekozen. Daarvoor was het allemaal een stuk rommeliger. Tot 1848 pakte ieder jaar (!) een derde van de kamerleden z'n biezen, om plaats te maken voor nieuwe leden. Tussen 1848 en 1888 moest de helft van de kamer elke twee jaar vertrekken, om nieuwe aanwas naar binnen te laten.

Waarom vier, en niet drie of vijf of tien?

Nope, geen grote vergadering waarin de vier jaar is besloten – de termijn van vier jaar is gewoon historisch zo gegroeid. Het idee erachter, is dat vier jaar kort genoeg is om goed te kunnen blijven toetsen of de opvattingen van de Tweede Kamer nog overeenkomen met wat het volk wil en denkt. Korter is ook weer niet wenselijk: dan wordt 'te veel de waan van de dag gevolgd'.

Kritiek is er ook wel, op de vier jaar; sommigen pleiten voor een regeerperiode van acht jaar, omdat politici besluiten nemen die vaak over veel meer jaren strekken dan die vier jaar. Met een regeerperiode van acht jaar zouden politici gedwongen worden een langere adem te ontwikkelen, en zien ze nog binnen hun regeerperiode wat hun besluiten in de praktijk betekenen.

De vorige verkiezingen waren in 2012. Waarom duurde het deze keer dan vijf jaar voordat we weer verkiezingen kregen?

De regel is: een coalitie zit vier jaar en eindigt altijd in maart. Dat betekent dat de verkiezingen ook altijd in maart plaatsvinden. In 2012 viel het kabinet niet op een natuurlijke manier na vier jaar in maart, maar na het mislukte Catshuisoverleg tussen VVD, CDA en PVV in april.

Toch moet er dan gewacht worden tot maart, voordat er weer verkiezingen mogen plaatsvinden – daarom duurde het dit keer vijf jaar voordat we opnieuw onze coalitie kozen.

Weet je dat ook weer.