'Je leert sneller als je niet op je laptop typt,' zo luidt het vonnis van een studie naar handschrift. Wie snel dingen wilt onthouden, kan beter terugschakelen naar de 'good old' handgeschreven aantekeningen.

Een onderzoek van de Universiteit van Princeton en UCLA heeft de notie eens te meer bevestigd, door aan te tonen dat studenten die handgeschreven notities maakten over het algemeen beter presteerden dan hun klasgenootjes die tikten op Macbooks.

Wie met de hand schreef, scheen gemakkelijker te leren, kon informatie langer onthouden en was beter in het begrijpen van grote concepten.

Eerder werkten de universiteiten ook al samen aan een studie waaruit bleek dat mensen die typten minder goed waren in het beantwoorden van conceptuele vragen dan zij die werkten met pen en papier.

'Onze nieuwe bevindingen suggereren dat, zelfs wanneer de laptops doelgericht worden gebruikt - dus niet om tussendoor dingen op Amazon te kopen of kattenfilmpjes te kijken - ze nog steeds een negatief effect kunnen hebben op de academische prestaties van studenten,' stelt psychologisch onderzoeker Pam Mueller van Princeton.

Eén van de redenen daarvoor is dat het gemakkelijker was voor degenen die met de hand schreven om in hun eigen woorden te herhalen wat er was gezegd. Ook leken ze de informatie beter te verwerken en te bezinnen.

Hoewel degenen op laptops sneller waren in het maken van aantekeningen - 33 woorden per minuut tegenover 22 woorden in handgeschreven notities -, zorgt het 'letterlijk overnemen' van de materie dat de typers niet bewust bezig waren met de daadwerkelijke inhoud die werd gecommuniceerd.

Ironisch genoeg verslechtert de eigenschap die aantekeningen maken op laptop zo aantrekkelijk maakt - de snelheid - het leerproces.

Bron: Gatsby