Dt-fetisjist, grammar nazi of hoe je jezelf ook wilt noemen: je bent een onaangenaam persoon en je hebt een moeilijk karakter. Dat klinkt bot, maar dat is (kort door de bocht) de conclusie van dit onderzoek van de Universiteit van Michigan.

Volgens onderzoekers is er een duidelijke relatie tussen taal en persoonlijkheid. Hoe je gebruik maakt van taal zegt namelijk iets over je karakter. De researchers kwamen dit te weten door 83 proefpersonen meerdere e-mails door te laten lezen.

In sommige mails zaten veel typfouten en grammaticale fouten, terwijl andere correct waren geschreven. Na het lezen werd gevraagd wat de proefpersonen van de teksten vonden en moesten de proefpersonen de schrijvers beoordelen op intelligentie en vriendelijkheid.

Wat bleek? Voor de test moesten de proefpersonen vragen beantwoorden en informatie over zichzelf geven. Dit gaf de onderzoekers een beeld van hun karakter. Ondervraagden die een vriendelijk karakter hadden, konden door de spelfouten heen kijken en beoordeelden de schrijvers van de mails meer inhoudelijk.

De proefpersonen die een stuk minder vriendelijk waren, ergerden zich een stuk meer aan de spelfouten in de mails en benoemden dat dan ook.

Met name grammaticale fouten zorgden voor veel ergernis bij deze groep. Volgens de onderzoekers kunnen deze mensen minder goed met afwijkingen omgaan en staan zij in het dagelijks leven zelfs te boek als een tikkeltje lomp.

Misschien dus even drie keer nadenken voordat je wéér die vriend(in) verbetert.

Bron: Esquire