De afgelopen maanden gaan er geruchten dat Prins Harry en Suits-actrice Meghan Markle weleens zouden kunnen gaan trouwen. De roodharige prins, die voorheen bekend stond als rokkenjager, lijkt toch wat serieuzer te willen worden. En hoewel Queen Elizabeth al haar goedkeuring heeft gegeven voor de relatie, is het toch afwachten of ze een huwelijk ook zou toestaan. Op een rij: deze 9 dingen komen erbij kijken als je een royal trouwt.

Hair, Face, Hairstyle, Eyebrow, Blond, Beauty, Nose, Chin, Brown hair, Smile, pinterest

1. Royals moeten de toestemming van de koningin vragen

Ja, ook nog in 2017. Meghan Markle mag qua persoonlijkheid dan misschien de ideale prinses zijn, ze heeft één ding tegen: ze is al eens getrouwd geweest, en dat is in koninklijke kringen nog steeds een beetje een dingetje. Volgens King George III's Royal Marriages Act of 1772 mogen senior leden van de koninklijke familie niet trouwen met iemand die gescheiden is.

Verschillende voorbeelden in het verleden hebben uitgewezen dat dit niet alleen een wet op papier is, maar ook zeker in praktijk. In 1936 deed Edward VIII afstand van de troon om Wallis Simpson te kunnen trouwen, een Amerikaanse socialite die niet alleen gescheiden was, maar ook nog eens nog steeds getrouwd met haar tweede man ten tijde van hun affaire. Edwards ouders, King George V en Queen Mary, keurden de relatie vanaf het begin dus al af en weigerden Simpson te ontmoeten. Toen George V overleed en Edward de troonopvolger was, weigerden de overheid en premier toestemming te verlenen om Edward met Simpson te laten trouwen, en dus deed hij afstand van zijn titel. En wat te denken van het dramatische liefdesverhaal van Prinses Margaret, die haar grote liefde Peter Townsend niet kon trouwen?

White-collar worker, Tie, pinterest

In 2013 werd de wet iets versoepeld: de traditionele Royal Marriages Act werd herroepen en de Successions to the Crown Act werd in het leven geroepen. Het grote verschil: alleen de eerste zes in lijn hadden nog maar de goedkeuring van de koningin nodig als ze wilden trouwen. Dat zal ze niet heel snel doen: in 2005 gaf de koningin nog goedkeuring aan Prins Charles om Camilla Parker Bowles te trouwen, ondanks het feit dat ze al eens gescheiden was en ze Charles' minnares was tijdens zijn huwelijk met Prinse Diana. Kortom: Markle hoeft zich niet heel veel zorgen te maken.

Formal wear, Fashion, Suit, Event, Ceremony, Wedding, Smile, Tuxedo, Dress, Photography, pinterest
Prince Charles and Camilla Parker Bowles on their wedding day at Windsor Castle in April of 2005.

2. Royals mogen wel burgers trouwen

The Royal Marriages Act of 1772 verbood nog dat koninklijke leden mochten trouwen met 'gewone' burgers (ieder zonder blauw bloed was uitgesloten), maar met de nieuwe wet mag de koningin ook huwelijken met burgers goedkeuren. Dat ligt met de nieuwe wet anders, getuige de goedgekeurde huwelijken met Camilla Parker Bowles (niet van adel) en Kate Middleton (ook niet van adel).

Cap, Happy, Facial expression, Bridal clothing, Tradition, Fashion accessory, Headgear, Dress, Bride, Wedding dress, pinterest
William en Kate\'s huewelijksceremonie in 2011.

3. Trouwen met een royal maakt je géén koningin of koning, zelfs niet een prinses

Als Britse koninginnen trouwen, dan wordt hun man hertog genoemd, maar geen koning. Als een Britse koning trouwt, dan wordt zijn vrouw hertogin genoemd. Als Markle met Prins Harry trouwt, dan wordt ze net als Kate Middleton 'Duchess', hertogin. Er is maar één uitzondering op deze regel geweest: van 1689 tot 1694 waren William III en Mary II samen koning en koningin van Engeland.

4. Als je getrouwd bent met een royal, kun je niet meer politiek actief zijn.

De koninklijke familie onthoud zich van politieke activiteiten. Ze stemmen dus niet en mogen zich ook nooit verkiesbaar stellen. Hoewel de familie technisch gezien wel mag stemmen, doen ze dit niet, want dat wordt als ongrondwettig beschouwd. Door niet te stemmen en politiek neutraal te blijven, behoudt de koninklijke familie zijn publieke rol en kunnen alle soorten burgers in het land affiniteit voelen met het koningshuis.

5. Eenmaal royal, moet je altijd met je titel worden aangesproken

Nee, de Duchess of Cambridge toch nog 'Kate' willen noemen of de Queen simpelweg 'Lizzie' noemen, is er niet bij. Als je royals aanspreekt, moet je ze met hun formele titel aanspreken, en anders moet je altijd 'Ma'am' of 'Sir' zeggen. Kate Middletons officiële titel is bijvoorbeeld 'Her Royal Highness the Duchess of Cambridge' en die van haar man is 'His Royal Highness, Prince William, Duke of Cambridge.' Die van de koningin is nog langer, maar een simpel 'your majesty' volstaat ook.

Tradition, Clergy, Ritual, Crown, Costume, Vestment, Headpiece, Costume design, Bishop, Monarch, pinterest

6. Je zult nooit een potje Monopoly spelen met je schoonouders

Als je een groot fan bent van Monopoly, heb je pech in het koninklijk huis. Gek feitje: in 2008 verbood Prins Andre, Charles' jongere broer, het klassieke bordspel, omdat de spelletjes naar verluidt 'too vicious' werden. En gemoederen die hoog oplopen, da's niet koninklijk.

7. Schelpdieren idem dito.

In het verleden werd de koninklijke familie opgelegd geen schelpdieren te eten, om voedselvergiftiging zo goed mogelijk te voorkomen. Inmiddels wordt er veel soepeler met die regel omgegaan, maar de koningin eet nog steeds geen schelpdieren. Prins Charles, daarentegen, staat erom bekend zich er af en toe wel aan te wagen.

Tie, Peach, Selling, Customer, Tent, Trade, Market, Shopkeeper, Retail, Watch, pinterest
Prins Charles bezoekt Whitstable Oyster Festival in Kent in 2013.

8. Queen Elizabeth bepaalt hoe een event verloopt

Als de koningin staat, dan sta jij ook. Als de koningin zit, dan zit je ook. Hetzelfde geldt voor dineren Als de koningin eet, dan eet jij ook, en als ze klaar is, dan stopt de rest ook met eten. Aan de koninklijke eettafel bepaalt de koningin dus altijd hoe lang een diner duurt — dus als je honger hebt, is 't hopen dat de Queen dat ook heeft.

Event, Choir, Monarchy, Religious institute, pinterest

9. Een royal zijn is... nouja, een way of life

Na het trouwen van een royal, wordt je titel en je plek in de rangorde je nieuwe way of life. Bij elke publieke verschijning en bij elke ceremonie (zoals trouwerijen, parades, etc.) moet de familie altijd in de koninklijke rangorde staan. Hetzelfde geldt voor de placering tijdens een koninklijk banket. De rangorde wordt bepaald door de troonopvolgingsvolgorde. Dat is op dit moment: Queen Elizabeth II, die wordt gevolgd door man Prins Philip, daarna komen prins Charles en Camilla, Duchess of Cornwall, daarna Prins William en Kate Middleton, Duches of Cambridge, en tot slot Prins Harry. Met - wellicht - Meghan Markle daar binnenkort achteraan.

Event, Monarchy, Pope, Ceremony, Team, pinterest
De Britse koninklijke familie op het balkon tijdens de Horse Guards Parade op 13 juni 2015, voor de jaarlijkse Trooping The Color-ceremonie.
Van: Country Living US