Dit is waarom chirurgen altijd blauwe of groene pakken aanhebben

Er is dus een duidelijke reden voor.

Heb je jezelf eigenlijk ooit afgevraagd waarom chirurgen altijd blauw of groen dragen? Waarschijnlijk niet. Nu we het balletje tóch hebben opgegooid, zet het je waarschijnlijk wél aan het denken. Zeker als we je vertellen dat dit niet altijd het geval is geweest geweest. Sterker nog: vóór 1914 hielden artsen namelijk altijd hun witte kostuum aan wanneer ze iemand gingen opereren. Waarom is dan toch de keuze gemaakt om voor groen of blauw te kiezen?

Advertisement - Continue Reading Below

Hier blijken verschillende redenen voor te zijn. Allereerst bleek witte kleding al snel te zorgen voor problemen. Tijdens de operatie werden chirurgen soms verblind door het licht dat weerkaatste via de witte kleding. Niet bepaald handig wanneer je in opperste concentratie een serieuze hartoperatie aan het uitvoeren bent.

Uiteindelijk werd ervoor gekozen om alle artsen een andere tint in de operatiekamer te laten dragen en de keuze viel uiteindelijk op groen en blauw. Deze kleuren staan namelijk in het kleurenpalet recht tegenover rood, waardoor deze beter zichtbaar is. Hierdoor wordt tijdens de operatie alle aandacht naar het lichaam getrokken, en dat maakt het de artsen makkelijker om zich op de operatie te concentreren.

Weet je dat ook weer.

Bron: Cosmopolitan