Deze is voor iedereen die nieuwsgierig is. Deze is voor iedereen die van authenticiteit houdt. Deze is voor iedereen die nu gin-tonics drinkt.

Jenever krijgt niet de aandacht die het verdient. Daarom schreven onze collega's van Esquire dit jenevermanifest waarin zij uitleggen waarom jenever minstens zo'n prominente plek als gin verdient. En daar kunnen wij ons dus best in vinden.

We zijn de laatste jaren vergeten om ons eigen erfgoed te waarderen

Onze jenevers zijn complexer dan gin, gevarieerder dan whisky's en spannender dan wodka's. Sterker nog: de oer-genever is de grondlegger van al de gin en bestaat al sinds de Gouden Eeuw.

We zijn de laatste jaren alleen vergeten om – zoals zo vaak – ons eigen erfgoed te waarderen. Waar wij Nederlanders het prachtig vinden om verhalen te vertellen over hoe Schotse whiskies smaken naar de robuuste omgevingen, vergaten we hoe mooi het is dat je onze provincies ook in een drank kunt proeven.

Hoe vakmannen overal in ons land, van Groningen en Amsterdam tot Schiedam, dag in dag uit bezig zijn om een drank te maken die complexer, interessanter en veel diepgaander is dan de vele gins die onze barren tegenwoordig vullen.

Van gin-tonics, old fashioneds, moscow mules en negroni's tot de wodka-soda: bijna elke cocktail is een goeie jenever-variant te maken. En nog goedkoper ook.

Voor bierliefhebbers: de kopstoot-variaties zijn ook echt eens het proberen waard. Nippen aan een oude graanjenever naast met een trippel? Probeer het maar eens.

Juist nu we met z'n allen zo op zoek zijn naar authenticiteit en lokale producten, is jenever in al z'n oer-Nederlandse oprechtheid het ontdekken waard.

We moeten ons de rituelen weer eigen maken.

Waarom beginnen we feestjes en borrels niet weer met kopstootjes en eindigen we onze diners niet met een mooie vatgelagerde borrel? Het wordt hoog tijd dat we ons de rituelen weer eigen maken.

Iedereen heeft hierin zijn eigen verantwoordelijkheid. Haal je vrienden over, spoor ze eens aan. Geef ze eens een fles cadeau, neem ze eens mee naar een proeflokaal.

En ga verder dan alleen een shotje jonge jenever. Durf te ontdekken wat voor jenever bij jou past. Het is een genotsmiddel, dus durf er echt van te genieten.

We hebben zo'n veelzijdig, authentiek, ambachtelijk, natuurzuiver en ongekend mooi product met z'n allen, daar kunnen we echt wat trotser en zuiniger op zijn.

Een beter Nederland begint bij een borreltje, zou ik willen zeggen.

Laten we daar met z'n allen op proosten. Doe je mee?

Dit zijn de lekkerste culinaire weekendtips op een rij in de hoofdstad >

Van: Esquire NL