Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar met de recente aanslagen in Manchester en Parijs, is het best fijn om te weten hoe je goed om kunt gaan met social media tijdens en na een aanslag. Wanneer er een terroristische aanslag plaatsvindt, duiken namelijk veel mensen op social media om meer informatie te krijgen. Twitter en Facebook zijn dan prima bronnen, mits je ze goed gebruikt.

Wij geven je tips om verstandig om te gaan met social media na een aanslag.

1. Zorg dat je het nieuws uit betrouwbare (nieuws)bronnen haalt.

Kijk uit voor nep nieuws. Wanneer je je informatie van social media kanalen van nieuwssites als NOS haalt, weet je dat je goed zit. Ook kun je de accounts van de Rijksoverheid en politie volgen. Wanneer je op Twitter kijkt, zorg dan dat er een blauw vinkje achter het account staat, dit betekent dat het geverifieerd is.

2. Heb je zélf waardevolle informatie? Neem dan contact op met de politie.

Als je zelf iets gezien hebt rondom een (terroristische) aanslag, neem dan eerst contact op met de politie voor je informatie via social media verspreidt.

3. Deel geen afbeeldingen of filmpjes online.

Mocht je zelfs afbeeldingen of video's hebben van de aanslag, deel deze dan niet via je socialmediakanalen. Dierbaren van slachtoffers wachten thuis vol spanning op nieuws over hun naasten en het zou ontzettend pijnlijk zijn als ze iets via social media zien voor ze zijn geïnformeerd.

4. Volg het advies van de overheid.

Als de overheid via social media een duidelijk advies geeft, volg dit dan op en deel het eventueel.

5. Laat je naasten zo snel mogelijk weten dat je veilig bent.

Facebook heeft een handige tool om, wanneer je in het gebied rond de aanslag bent, je vrienden te laten weten dat je veilig bent. Gebruik deze.