Een slechte documentaire is al gauw langdradig, saai en slaapverwekkend, maar een goede documentaire houdt je op het puntje van je stoel, raakt en ontroert je én leert je ook nog eens een hoop.

Kortom, voordat je naar de bekendste film of serie bladert - probeer deze documentaires, die je dus precies op het puntje van je stoel houden, raken en ontroeren en je wat leren. Van nieuwkomers (Amanda Knox) tot klassiekers (Blackfish!).

'Amanda Knox'

youtubeView full post on Youtube

Het is de documentaire waar dit jaar het meest van werd verwacht, en inmiddels staat-ie (yes!) op Netflix: Amanda Knox, dat verhaalt over het mediacircus dat losbarstte tijdens de acht jaar durende rechtszaak over de Amerikaanse uitwisselingsstudent Amanda Knox. Ze bracht bijna vier jaar in een Italiaanse gevangenis door, nadat ze haar huisgenoot Meredith Kercher bruut vermoord in haar kamer aantrof. Knox werd neergezet als seksverslaafd monster, werd veroordeeld, vrijgesproken, veroordeeld en uiteindelijk vorig jaar definitief vrijgesproken. Amanda Knox. Lees je vantevoren een beetje in, druk dan op play, en laat je verbazen.

'Audrie & Daisy'

Audrie & Daisy onderzoekt hoe social media en online gepest slachtoffers van seksueel misbruik achtervolgen. In Audrie & Daisy worden Daisy Coleman uit Missouri en Audrie Pott uit Californië beiden aangerand door medestudenten. Het seksueel misdrijf werd op camera vastgelegd en als snel kwamen de filmpjes op het web terecht. Dit bleek de start van een ongekend drama dat de verregaande gevolgen van internetpesten laat zien.

De haat die zowel Daisy als Audrie op en buiten school kregen dreigde hun leven voorgoed te gaan verwoesten en zelfs hackersgroep Anonymous en de wereldwijde media doken bovenop de zaak. Hoe kon het immers dat er massaal aan de kant van de aanranders en niet de slachtoffers werd gestaan?

De documentaire werd al met staande ovaties ontvangen op het Sundance Film Festival. Kijken.

'What Happened, Miss Simone?'

Als de ophef over Zoe Saldana's biopic Nina ons iets geleerd heeft, is het dat mensen snakke naar méér Nina Simone-footage. What Happened, Miss Simone? doet haar recht, en vertelt Simone's verhaal via zeldzame archiefbeelden en nog nooit gehoorde Simone-liedjes.

'Blackfish'

Blackfish is een van de zeldzame documentaires die daadwerkelijk iets hebben veranderd. De in 2013 onverwachts plots populaire docu verhaalt over orka Tilikum, die in 1983 door attractiepark SeaWorld werd gevangen. Wat volgt is een hoop schokkende beelden van een steeds depressiever en gevaarlijker wordende Tilikum, die in de jaren in SeaWorld uit frustratie een aantal trainers vermoord - maar dit alles wordt zo veel mogelijk in de doofpot gestopt door SeaWorld zelf. De docu zorgde voor wereldwijde verontwaardiging en het attractiepark verloor in het jaar daarop miljoenen dollars. Vorig jaar november besloot SeaWorld - onder intense druk van het publiek en de Amerikaanse Humane Society - om te stoppen met het fokken van orka's en de orkashows af te bouwen.

'The Witness'

Je hebt er vast al eens van gehoord: diffusion of responsibility, het fenomeen dat hoe meer mensen getuige zijn van een moord, hoe groter de kans dat er een gek soort groepsgedrag optreedt waarbij iedereen het met elkaar eens wordt dat het normaal is om niets te doen of niet in te grijpen. Het is de vrees van grote steden als New York, en het gebeurde bij Kitty Genovese, die in het bijzijn van 38 mensen werd neergestoken. De 38 mensen deden allen niks. Genoveses broer, Bill, heeft zich ruim vijftig jaar afgevraagd hoe dat kan. In de aangrijpende docu The Witness zie je zijn zoektocht naar closure.

Van: Marie Claire US