Gisteren werden de Oscar-nominaties voor 2017 bekendgemaakt, en er is héél veel om enthousiast over te zijn. De prachtige film La La Land zette een record en hoort nu samen met Titanic en All About Eve tot de meest genomineerde films ooit (14!), maar ook actrice Voila Davis schrijft geschiedenis.

Tijd voor een mooie Oscars-lijst dus. Met de verrassingen, records en - helaas - ook de snubs. Want wáár was bijvoorbeeld die nominatie voor Aaron Taylor-Johnson? Of Amy Adams?! We zetten alles over de Oscar-nominaties voor je op een rij.

1) Viola Davis is de eerste donkere actrice die 3 keer voor een Oscar is genomineerd.

Viola Davis werd gisteren genomineerd in de categorie Beste Actrice in een Bijrol voor haar hartbrekend emotionele rol in Denzel Washingtons Fences. Dit was haar derde nominatie voor een Academy Award - eerder kreeg ze er al een voor Doubt in 2009 en The Help in 2011- en dit kan zo maar eens Viola's eerst Oscar-winst worden. Het is de állereerste keer dat een donkere actrice drie keer genomineerd werd voor een Oscar en daarmee schrijft Davis nu geschiedenis.

Daarnaast is 't de eerste keer dat er drie donkere actrice in één categorie prijken. Ook Naomi Harris (Moonlight) en Octavia Spencer (Hidden Figures) zijn genomineerd voor de Oscar voor Beste Actrice in een Bijrol. Hear hear!

2) Zes donkere acteurs zijn genomineerd in elke grote acteurscategorie.

Tijdens de #OscarsSoWhite backlash in 2015 en 2016, was iedere (iedere!) genomineerde in de vier acteurscategoriën blank. Dit jaar wordt er gelukkig een prachtig record gebroken en zijn er zes donkere acteurs genomineerd, verdeeld over alle acteurscategoriën.

Denzel Washington is genomineerd als Beste Acteur voor de film Fences (zijn zevende(!) Oscar-nominatie) en zijn tegenspeler Viola Davis prijkt dus naast Naomi Harris en Octavia Spencer in de Beste Actrice in een Bijrol-categorie. Ruth Negga is genomineerd als Beste Actrice voor haar rol in Loving en Moonlights Mahershala Ali prijkt in de categorie voor Beste Acteur in een Bijrol. Eindelijk.

3) Dev Patel is de derde Indiase acteur die genomineerd is voor een Oscar.

Juist. Dat lees je goed. In de enorm lange geschiedenis van de Oscars, werd er nog maar twee keer een acteur met Indianse roots genomineerd, en één daarvan was Ben Kingsley (in 1983 voor Ghandi), die slechts half-Indisch is. Gelukkig is de geweldige Dev Patel nu de derde, na Merle Oberon, die wáy back in 1936 genomineerd werd voor The Dark Angel.

Dev Patel werd niet genomineerd voor zijn geweldige rol in Slumdog Millionaire in 2009, terwijl de prent toen wel de Oscar won voor Beste Film. Zijn Oscar-nominatie voor zijn magistrale werk in Lion is dan ook hartstikke terecht en wij hopen van harte dat niet Casey Affleck, maar Dev 'm wint. Wij maken alvast een spandoek.

4) Martin Scorsese was niet te bekennen.

Het 25-jarige passieproject van Scorsese, Silence - een hele zware doch geweldige kijkervaring - doet het een stuk minder goed tijdens award season dan verwacht. Maar gezien de liefde van de Academy voor Scorsese hadden we toch wel een nominatie voor Beste Regisseur zien aankomen. Vooral omdat die bar slechte film Passengers méér nominaties wist te vergaren dan Silence, waarin Andrew Garfield een prachtrol neerzet als priester. Tja. Opmerkelijk.

5) La La Land breekt (bijna) een record.

Titanic en All About Eve waren tot gisteren met 14 nominaties de recordhouders van meeste Oscar-nominaties ooit, maar La La Land ging daar bijna overheen. Toch bleek de prachtfilm van Damien Chazelle ook steken op 14, maar werd wel genomineerd in grotere categoriën. Dus eigenlijk is het gewoon een record.

La La Land dingt oa mee voor de Oscar voor Beste Film, Beste Actrice in een Hoofdrol (Emma Stone), Beste Acteur in een Hoofdrol (Ryan Gosling, Beste Regisseur (Damien Chazelle) en Beste Originele Nummer (City of Stars en Audition (The Fools Who Dream)). Had de film grotere bijrollen gehad - eigenlijk draait het alleen om Emma en Ryan - dan was de prent er écht met een groot record vandoor gegaan.

6) Voor de eerste keer zijn er donkere schrijvers genomineerd.

Twee van de vijf genomineerden voor Beste Screenplay zijn donkere schrijvers - Moonlights Barry Jenkins en Tarell McCraney én Fences' August Wilson. De verhalen van vier van de vijf genomineerden uit de Screenplay-categorie gaan ook nog eens over donkere mensen, waaronder Hidden Figures en Lion. Hiermee wordt weer een record gezet.

7) Hollywood heeft Mel Gibson blijkbaar officieel vergeven.

Zo'n twintig jaar geleden won Mel Gibson de Oscar voor Beste Reggisseur voor Braveheart. Maar tien jaar geleden was Gibson de persona non grata in Hollywood, toen hij meermaals op video was vastgelegd terwijl hij antisemitische uitspraken deed en aangehouden werd voor rijden onder invloed.

Sindsdien heeft de Academy Mel Gibson genegeerd en noemde de acteur/regisseur dat 'enorm oneerlijk', maar Hollywood lijkt het hem vergeven te hebben. Zijn oorlogsdrama Hacksaw Ridge werd lovend ontvangen en hengelde aardig wat nominaties binnen, waaronder die voor Beste Film, Beste Acteur in een Hoofdrol (Andrew Garfield) én Mel Gibson als Beste Regisseur.

Ben Affleck weet dat het zeker kan dat een prent wordt genomineerd voor Beste Film, maar de regisseur totaal geen nominatie krijgt, dus dat dit bij Mel Gibson wel het geval is, spreekt boekdelen. Het publiek lijkt het Mel echter nog niet te willen vergeven...

8) Amazon baant de weg voor de streaming video-industrie.

Amazon Studios maakte één van de grootste deals in de geschiedenis van het Sundance Film Festival, door de Amerikaanse rechten te kopen van Kenneth Lonergans drama Manchester By The Sea. Een slimme deal was het, want de veelbesproken prent werd gisteren genomineerd voor Beste Film door de Academy.

Dit is de eerste keer dat een streamingdienst is genomineerd in de belangrijkste categorie van de Oscars, want Netflix kreeg alleen nog nominaties in de Documentaire-categorie de afgelopen jaren. De (film)toekomst is nu officieel hier.

9) Voor de eerste keer wordt de Documentaire-categorie gedomineerd door donkere makers.

Drie van de vijf docu's die dit jaar voor een Oscar genomineerd zijn, hebben een donkere regisseur en gaan over de rassenkwestie in Amerika. We hebben Ava DuVernays 13th, Raoul Pecks I Am Not Your Negro en Ezra Edelmans 7.5-hour O.J.: Made in America.

Die laatste is ook opmerkelijk, omdat je hiermee maar weer ziet hoe wazig de lijnen zijn geworden tussen televisie en film. Er was immers veel discussie over O.J.: Made in America, omdat-ie 7,5 uur duurt en volgens velen eigenlijk moet worden gezien als een mini-serie. De Academy vond van niet, en gaf de docu een nominatie. Hij is dan ook een grote kanshebber.

10) De Academy weet superheldenfilms nog steeds niet op waarde te schatten.

Deadpool was één van de meest succesvolle films van 2016 en werd tijdens andere awardshows wel geëerd. Zo niet bij de Oscars. Velen hadden verwacht dat de film wel een nominatie zou ontvangen, maar zelfs in de technische categoriën kwam Ryan Reynolds' heerlijk grappige en grove superheldenprent niet voor. Bummer.

Een nominatie voor Beste Film zat er zeker niet in, maar misschien was een nod voor Ryan Reynolds toch echt wel terecht geweest. Komedie is immers een vak apart en dat doet de acteur als de beste. Maar als The Dark Knight in 2009 al niet de weg kon banen voor superheldenfilms tijdens de Oscars, dan kan Deadpool dat ook niet. Helaas.

Gelukkig blijft Ryan Reynolds er zelf nuchter onder:

xView full post on X

11) Ruth Negga is dé break-outster van dit jaar

Loving, Jeff Nichols' mooie historische drama over een interraciaal koppel dat moet vechten voor hun rechten om te kunnen trouwen, heeft lang niet de aandacht tijdens de awards season gekregen die het verdiende. Negga's prachtige hoofdrol werd dan vooraf ook niet beschouwd als kanshebber, maar yay, daar is ze dan toch in de categorie voor Beste Actrice.

Wel ongemakkelijk: op de website van de Oscars stond eerst Amy Adams als beste actrice aangegeven in plaats van Ruth Negga, maar dat bleek een fout. Hou haar in de smiezen!

12) Sully en Tom Hanks werden gesnubbed.

Herinner je je Captain Philips? De film waarin Tom Hanks één van zijn beste rollen neerzette? Iedereen had verwacht dat-ie daarvoor wel weer een nominatie zou krijgen, maar... nee. En nu, in Clint Eastwoods Sully, speelt Hanks wederom een soortgelijk historisch figuur - de piloot die een passagiersvliegtuig veilig wist te landen op de Hudson River, maar óók nu geen nominatie.

Velen zeggen dat Clint Eastwoods politieke opmerkingen - hij is groot voorstander van Trump - hem voor de Academy te 'controversieel' heeft gemaakt, en dat de film daarom werd uitgesloten. Toch jammer voor Tom.

13) Wáár is Aaron Taylor-Johnson?!

Nog een snub die we niet begrijpen: Aaron Taylor-Johnson. Een van de beste - al dan niet dé beste - jonge acteurs van deze tijd zet een magistrale rol neer in Tom Fords Nocturnal Animals, maar kreeg géén nominatie. Terwijl zijn tegenspeler Michael Shannon wel kon rekenen op een kans in de Beste Acteur in een Bijrol-categorie. Niet terecht. Ze hadden daar zéker beiden moeten staan.

14) Meryl Streep verbrak haar eigen record

Met haar nominatie voor Florence Foster Jenkins staat de teller van Meryl Streep nu op twintig. TWINTIG. En hiervoor was ze al de meestgenomineerde acteur in Oscar-geschiedenis. Haar reactie op het nieuws? Déze gif:

Cheek, Chin, Eyebrow, Musical instrument accessory, Portrait, Pleased, Portrait photography, Gesture, pinterest

15) Nederlands succes!

Hoewel Paul Verhoeven met zijn Franse film Elle niet genomineerd werd voor Beste Buitenlandse film (hoofdrolspeelster Isabelle Huppert gelukkig wel voor Beste Actrice in een Hoofdrol) was er tóch Nederlands succes gisteren.

De Nederlandse animatiefilm The Red Turtle - over een man op een onbewoond eiland die een mysterieuze schildpad tegenkomt - van regisseur Michael Dudok de Wit is genomineerd voor Beste Animatiefilm. Hiep hiep! Zit er tóch nog een Nederlands tintje aan de Oscars dit jaar.

Zie hier alle Oscar-nominaties 2017 op een rij >

Van: ELLE US