Netflix komt vanaf vanmiddag met een gloednieuw beoordelingssysteem

En daar ga je heel blij mee zijn.

Meest gelezen

We vertelden het je eerder al: die sterren die je op Netflix bij een film of serie ziet staan, die betekenen dus iets heel anders dan je denkt. Het geeft niet aan hoe goed of slecht een film is, maar laat je weten hoe goed een titel bij je past, gebaseerd op kijkers met een soortgelijke (kijk)achtergrond als jij.

Wat wel zo fijn is, want wanneer je bijvoorbeeld van Franse films houdt, zie je bij Franse films alléén de rating van mensen die ook van dat soort films houden, en dus niet de vernietigende 1-ster-recensies van mensen die liever een Amerikaanse romcom zien.

Advertisement - Continue Reading Below

Vallende sterren

Maar, de sterren bleken toch een beetje verwarrend en dus gooit Netflix vandaag hun hele beoordelingssysteem om. We nemen as we speak dus afscheid van de sterren (*****). Ja. Pak daar even een momentje voor.

GIF

Het is nogal wat, want het sterren ratingssysteem van Netflix is de langstbestaande feature van het bedrijf en bestond al toen ze titels nog op DVD's leverden in Amerika. Wow.

Meest gelezen

GIF

Maar, Netflix belooft ons dat het nieuwe beoordelingssysteem beter is en een snellere manier is voor gebruikers om te zien of een titel goed is. De streamingdienst gaat over op 'duimpjes', jeweetwel, net zoals bij YouTube.

GIF

Percent match-score

Daarnaast komt er een gloednieuwe 'percent match'-score bij, die is gebaseerd op jouw unieke kijkpatronen en -gewoontes. Dit feature is helemaal gepersonaliseerd voor iedere Netflix-gebruiker en de 'percent match' is dus niet gebaseerd op de overall kwaliteit van de titel (guilty pleasures zijn er immers ook om van genoten te worden). Het is een unieke score voor jou, waarmee je sneller de titels vindt die bij je passen.

Of dit gaat werken? Dat mogen we wel hopen! Netflix heeft voor de percent match-score heel veel onderzoeken en tests gedaan, en ze zagen een whopping 200 procent stijging in engagement bij de ratings.

Het nieuwe duimpjes-systeem en de percent match-score zullen vandaag uitgerold worden door Netflix. We zijn benieuwd.